BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fogy a hosszú állampapír

Már másodjára hosszabbította meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) értékesítési periódusát. A most is jegyezhető, 2018-ban és 2020-ban lejáró két sorozat értékesítését eredetileg 2015. július 27-én zárták volna, a határidőt azonban először október 27-ig, majd a múlt hét végén 2016. január 29-ig meghosszabbították. A két BMÁK-sorozatból az eredeti nyilvános ajánlattételek szerint 100-100 milliárd forintnyit hirdettek meg, az eddigi értékesítés azonban ettől messze elmarad.

Augusztus végén a három év múlva lejáró lakossági kötvény állománya nem érte el a 14 milliárd forintot, az ötévesé pedig 43 milliárd forint alatt volt. Azóta ez a volumen növekedhetett, az ÁKK tájékoztatása szerint ugyanis szeptemberben is elfogyott 1,2 milliárd forintnyi BMÁK. Van azonban egy harmadik jegyezhető sorozat is, amely 2024-ben jár le, abból is vásárolhattak a múlt hónapban a befektetők. Ez utóbbi a legkedveltebb bónusz kötvény, az állománya megközelíti a 134 milliárd forintot.

A BMÁK-ok kamata az egyéves diszkontkincstárjegyekéhez (dkj) igazodik, a hároméves papíré 1,25 százalékponttal, az ötévesé 2 százalékponttal haladja meg a dkj-ét. A jelenlegi kamatperiódusra az állampapír-piaci hozamok esése miatt mindkét kötvény kamata nagyot esett, a 2018-as papír mindössze 2,33, az ötéves 3,08 százalékot fizet. A kötvények vásárlói köréből az intézményeket igyekszik kizárni az ÁKK, a lakosság viszont ilyen kamatok mellett nem érdeklődik a BMÁK iránt.

Az egyéves Kamatozó Kincstárjegy kamata 2,75 százalékos, de még a Féléves Kincstárjegy is megkapható 2,5 százalékos kamattal, a három év múlva lejáró, inflációt követő kamatozású, három év múlva lejáró Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) is 3 százalékos kamatot fizet most. Az ötéves BMÁK sem tud versenyezni a hasonló futamidejű PMÁK-kal, amelynek aktuális kamata 3,5 százalék. Nem meglepő ezek után, hogy a PMÁK-ból kilencszer annyi fogyott szeptemberben, mint a BMÁK-ból, a Kamatozó Kincstárjegy nettó értékesítési adataival pedig – ez szeptemberben csaknem 35 milliárd forint volt – egyik hosszabb lejáratú papír sem tud versenyezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.