BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot döntött a visszatérítés

Csaknem 44 százalékkal több adót igényelt vissza a lakosság a nyugdíjcélra félretett megtakarításai után, mint tavaly. A kasszák egyéni befizetései is nőnek.

Rekordot döntöttek az idén a nyugdíjcélú megtakarítások után igénybe vett adókedvezmények: ilyen címen 410 ezren kérték vissza a tavaly befizetett adójuk egy részét 11,154 milliárd forint értékben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint. A 2013-as adóév után 7,752 milliárd forintnyi visszatérítés került a nyugdíjcélú megtakarításokba.

A csaknem 44 százalékos növekedés egyik oka az adószabályok változása volt, bekerültek a képbe a nyugdíjbiztosítások. Az ügyfelek a befizetett díjak után 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos szja-kedvezményt vehetnek igénybe. Nem mindenki élt azonban ezzel a lehetőséggel. Tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint csaknem 68 ezren kötöttek adókedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítást, de csak 42,4 ezren igényeltek vissza, 1,629 milliárd forint értékben.

A növekedés másik oka, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok is sokkal jobban kihasználták az adókedvezményt. A mintegy 1,1 millió tag közül csaknem 340 ezren éltek a lehetőséggel, ők nem egészen 7,2 milliárd forintot kaptak vissza a 2014-es befizetéseik után, ez harmadával több az egy évvel korábbinál. A visszatérítések volumenének megugrása nem meglepő, hiszen a jegybank adatai szerint a tagok által befizetett tagdíj is 26 százalékkal emelkedett tavaly, 62,3 milliárd forintra.

Az pedig, hogy a tagságnak mindössze harmada igényel vissza adót, azzal magyarázható, hogy némelyeknek csak a munkáltató fizeti a díjait, és szép számmal vannak, akik egyáltalán nem fizetnek (a jegybank korábbi nyilatkozata szerint minden második pénztártag ilyen).

A kedvezményszabályok is változtak: a korábbi, 100 ezer – a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál 130 ezer – forintos limitet 150 ezer forintra emelték, azzal a kikötéssel, hogy ha valaki többféle nyugdíjcélú, illetve pénztári megtakarítás után vesz igénybe adó-visszatérítést, ezeknek az összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet.

A nyugdíj-előtakarékossági szám­lánál (nyesz) nem változtak a szabályok, továbbra is évente 20 százalék, maximum 100 ezer, illetve 130 ezer forint igényelhető vissza. A jegybank adatai szerint 141 ezer ügyfélnek van nyesze valamelyik pénzügyi szolgáltatónál, közülük nem egészen 29 ezren kértek tavaly adó-visszatérítést. Az egyik magyarázat az lehet, hogy a számlát vezetők egy része már nyugdíjas, és nem tudja igénybe venni a kedvezményt, vagy nem fizetett a számlájára friss pénzt, esetleg máshol használta ki az adókedvezményt. A nyeszre visszaigényelt adó összege évről évre csökken, a 2014-es adóév után 2,358 milliárd forintot fizetett vissza az állam, holott 2010-ben ez meghaladta a 3 milliárd forintot is.

Az egészségpénztárak után is fizetni kellett

Csaknem 175 ezer egészségpénztári tag is kérte, hogy az állam utaljon adó-visszatérítést a pénztári számlájára. Az így visszaigényelt összeg megközelítette a 3,2 milliárd forintot, ez csaknem 22 százalékkal több a tavalyinál. Ennél több adót utoljára 2010-ben írtak jóvá az egészségpénztári számlákon, akkor azonban még a tagi befizetéseknek nem 20, hanem 30 százalékát lehetett visszakérni. Az egészségpénztáraknál is azért növekszik a visszaigényelt adó összege, mert a pénztártagok saját befizetései folyamatosan emelkednek. Tavaly 13,2 milliárd forintot fizettek a kasszákba az adózott jövedelmükből a tagok, 26 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.