BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatcsapdában a bankok

A Bank of America második negyedéves eredménye meghaladta ugyan a várakozásokat, de ezzel is csak a lejtő szögén tudott valamennyit tompítani

A folyamatosan alacsony kamatkörnyezet lehúzta, a felpörgő kötvénykereskedelem viszont megdobta a Bank of America (BofA) második negyedéves eredményét, amely végül is meghaladta az előzetes várakozásokat. A profit 17,5 százalékkal, 4,23 milliárd dollárra csökkent az előző évihez képest. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 33 centes részvényenkénti eredményt vártak, ehelyett a ráta 36 centes lett. A bevétel 20,4 milliárd dolláros szintje is jobb a vártnál, tavaly ez 22 milliárd dollár volt. A kereskedésből származó jövedelem 12 százalékkal, 3,7 milliárd dollárra ugrott, ami elmaradt a múlt héten jelentő Citigroup 15, illetve a JP Morgan Chase 23 százalékos adatától. A kötvény, a deviza- és az árupiaci kereskedelemből 22 százalékkal több, 2,6 milliárd dollár jövedelme származott a BofA-nak, amely a részvénypiacokon viszont nem jeleskedett: az innen befolyt 1,1 milliárd dollár 8 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A második legnagyobb mérlegfőösszegű amerikai bank viszonylag csendes időszakon van túl. A válsághoz kapcsolódó jogi kiadások és bírságok meredeken csökkennek, így a nyereséget és a renomét megtépázó tételek lassan kikopnak a mérlegből. Jelentős eredmény, hogy a Bofa a múlt hónapban átment a banki stresszteszten – 2013 óta először. A hat és fél éve a posztján lévő Brian Moynihan vezérigazgató irányításával 3,3 százalékot faragtak le a működési kiadásaikból, amelynek 13,5 milliárd dolláros összege a 2008. év végi szintnek felel meg. Igaz, a költségek csökkentése döntően annak köszönhető, hogy a banknak sokkal kevesebb kiadást okoznak már a problémás jelzáloghitelek. Elemzők szerint a bankra ráférne még egy erőteljesebb költségcsökkentés.

A legnagyobb amerikai betétgyűjtők közé tartozó BofA-nak komoly fejfájást okoz a tartósan alacsony kamatkörnyezet, amely a Brexit hatásainak tovaterjedése miatt aggódó amerikai jegybankárokat is óva inti az irányadó ráta emelésétől. Ez tükröződik is a kamatbevételeken, amelyek az egy évvel korábbinál 12 százalékkal alacsonyabbak, s 9,2 milliárd dollárra zsugorodtak. A Moynihan által kitűzött 1 százalékos eszközarányos nyereségráta (ROA) is távolra került, jelenleg 0,78 százalékos a szintje. A vezérigazgató világossá tette, hogy amíg a kamat ennyire mélyen van, addig legfeljebb álmodozni lehet az 1 százalékos ROA eléréséről. A mutató javult ugyan az első negyedév 0,50 százalékos értékéhez képest, de messze elmarad az egy évvel korábbi 0,98 százaléktól – írja a The Wall Street Journal.

A Bank of America nehéz helyzete meglátszik a részvényárfolyamon is, amely az év eleje óta 19 százalékot esett, ezzel a BofA negatív csúcstartó lett a vezető amerikai bankok körében. A bankpapírok átlagosan 8 százalékot gyengültek a KBW Nasdaq index alapján. A gyorsjelentésre 0,4 százalékot erősödött a BofA kurzusa New Yorkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.