BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem érzi magát bűnösnek a bank, mégis kifizeti a bírságot

Nem érzi magát felelősnek, mégis kifizeti az 1,1 milliárd dolláros kártérítést a Royal Bank of Scotland (RBS), amely a bankszektor legtöbb szereplőjéhez hasonlóan a 2008-as pénzügyi világválság idején részt vett a fedezet nélküli, „mérgezett” jelzáloglevelek forgalmazásában. És ez a summa csak az amerikai kongresszus által életre hívott nemzeti hitelfelügyelet (NCUA) felé megfizetendő összeget jelenti, a washingtoni igazságügyi minisztérium által hasonló okból elindított vizsgálatban nyolc év elteltével sem született döntés. A tárca most a Deutsche Bankkal egyezkedik, amelyre nemrég a toxikus papírok forgalmazásáért rekordközeli, 14 milliárd dolláros büntetés kiszabását kezdeményezte, s amelynek megfizetését a németek kategorikusan visszautasították.

A hitelszövetkezetek is tetemes mennyiségben vettek a válság idején a többi között az RBS által is forgalmazott, értéktelennek bizonyult papírokból, emiatt számos tönkre is ment közülük – emlékeztet írásában a Bloomberg. Egy kansasi és egy kaliforniai hitelszövetkezet 2011-ben perelte be az RBS-t, s a mostani, 1,1 milliárdos egyezséggel az ő kárrendezésük is megtörténik. A kiterjedt hitelszövetkezeti szektort felügyelő NCUA eddig 4 milliárd dollárnyi kár­térítést hajtott be a bűnösnek bi­zonyult bankoktól, s helyezett egy közös kártalanítási alapba. A Barclays 325, a Morgan Stanley 225, a Wells Fargo 53 millió dollárt fizetett tavaly, míg az egyezség az UBS-sel és a Credit Suisse-szel még várat magára. Az RBS jelezte, hogy a mostani kifizetésre „alapvetően” megvolt az elkülönített fedezet, de a további várható bírságokra már tartalékot kell képezniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.