BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy újításokra készülnek a telefongyártók

Még több mesterséges intelligencia, eltűnő gombok, nagyobb teljesítmény, jobb képminőség – a többi között ezekre számíthatunk jövőre az okostelefonok piacán

Talán az egyik legjobban várt okostelefon a Samsung Galaxy S8 lesz jövőre, a befektetők, a szakértők és a felhasználók egyaránt kíváncsiak rá, mivel igyekszik feledtetni a társaság a Note 7 kudarcát. Ennek megfelelően már az elmúlt egy-két hónapban is számos találgatás jelent meg arról, milyen lesz az új okosmobil, de kevés olyan pont van, amelyben egyeznek a prognózisok. A bizonytalanságot jól mutatja, hogy az sem biztos, mikor mutatják be az eszközt.

Az elmúlt években a Samsung általában a barcelonai Mo­bile World Congress hivatalos rajtja előtti estére időzítette az új Galaxy S modellek bemutatását, most viszont felröppentek olyan hírek, hogy 2017-ben jelentősen eltolhatják az időpontot, és elképzelhető az is, hogy csak áprilisban ismerheti meg a nagyközönség az eszközt. Ami a dizájnt illeti, a legtöbb előrejelzés egyetért abban, hogy eltűnik az előlap aljáról a Home gomb, és a kijelző foglalja majd el szinte az egész felületet, ahogyan az idén a Xiaomi Mi MIX esetében láthattuk. Ha igaznak bizonyulnak a hírek, lesz egy óriási, 6 hüvelykesnél is nagyobb változat is.

Az új Galaxy S modellek várhatóan 4K-s, ultranagy felbontású kijelzőt kapnak majd. Ami viszont igazán különlegessé teheti az eszközöket, az az új mesterséges intelligencián (MI) alapuló, hangvezérléssel irányítható digitális asszisztens. A Samsung a Viv nevű vállalkozás – ennek alapítói dolgoztak a Sirin is – felvásárlásával sokat erősített MI-képességein, ami vagy Viv, vagy Bixby néven jelentkezik majd az új modelleknél.

A dél-koreai gyártó legnagyobb riválisa, az Apple jövőre ünnepli az iPhone születésének tizedik évfordulóját, és biztosak lehetünk benne, hogy igazi nagy dobásra készülnek a vállalatnál. Éppen ezért sokan azzal számolnak, hogy a korábbi évek gyakorlatát megtörve – amikor például az iPhone 6 után a következő évben az iPhone 6s-t dobták piacra –, jövőre eggyel emelkedik a sorszám, és érkezik az iPhone 8. A társaság hagyományosan szeptember végén mutatja be legújabb felső kategóriás eszközeit, ennek ellenére számos információ jelent már meg a következő modellről.

Így például a Home gomb megszüntetését sokan valószínűsítik, ahogyan azt is, hogy ívelt OLED-kijelzőt kapnak az új iPhone-ok. Emellett a képernyő alá beépített ujjlenyomat-olvasóra és egy többszenzoros kamerára is lehet számítani. A hírek szerint az iPhone 8-nál vezeték nélküli töltési lehetőség is lesz.

Sokan már erre az évre várták a Microsoft új okostelefonját. Az elmúlt hetekben megjelent néhány beszámoló, és azok alapján úgy tűnik, a Surface Phone 2017 elején nem készül el, könnyen elképzelhető, hogy csak a második fél évben érkezik majd az eszköz, talán a Microsoft őszi nagy bejelentő eseményén mutathatják be. Arról, hogy mit tud majd, rendkívül kevés információ van, de az biztos, hogy nagyon erős processzorral és a hírek szerint 6 gigabyte RAM-mal rendelkezik majd, ami a windowsos operációs rendszerrel kiegészülve igen erős versenyzővé teheti.

A következő év egyik nagy kérdése az okostelefon-piacon, hogyan sikerül a Nokia márka visszatérése. A márkajelzéssel ellátott készülékeket már a HMD Global dobja piacra, amely az idén megvásárolta a Nokia névhasználati jogát. A várakozások szerint 2017-ben négy androidos okosmobilt dobnak piacra, főleg középkategóriás modelleket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.