BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mániákus szakaszba került a Bitcoin

Látványos rali ment végbe a Bitcoin piacán az elmúlt napokban, majd korrekció kezdődött: a kriptovaluta két nap alatt 34 százalékot veszített értékéből

Látványos rali ment végbe a Bitcoin piacán az elmúlt időszakban, április végéhez képest a múlt hétre megduplázódott a kriptovaluta árfolyama, amely 2735 dolláron múlt csütörtökön érte el történelmi maximumát. Segíthette az emelkedést, hogy Oroszországban enyhült az eddigi fenyegető hangnem. Áprilisban közölték, jövőre már elfogadhatják hivatalos fizetőeszközként a Bitcoint, de hivatalos döntés még nincs. Egyre több országban merül fel, hogy valamilyen formában hivatalosan is szabályozzák a kriptodevizákat. A csúcsot azonban jelentős esés követte, egy nap alatt 20 százalékkal zuhant és 2215 dollárról fordult vissza az árfolyam, de akkor már csak 2541 dollárig ment, ott egy újabb alapos korrekció kezdődött. Szombaton már csak 1804 dollárt ért a Bitcoin, azaz két nap alatt 34 százalékot veszített értékéből, majd ismét 2200 dollár környékére kapaszkodott vissza.

„Egyszerűen mánia alakult ki a Bitcoin körül, az egyes befektetők – látva a szárnyalást – részesedni akartak a haszonból, pedig fundamentális háttér nélkül a kriptovaluta rendkívül kockázatos” – hívta fel a figyelmet Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője. A szakértő hangsúlyozta: nagyon bizonytalan a Bitcoin jövője, és nem lehet pontosan tudni, hogy hol, mikor, milyen feltételekkel használható majd fel fizetésre.

A Bitcoin előállításához, „bányászatához” rendkívül nagy teljesítményű számítógépekre van szükség, ezekbe hatalmas pénzeket fektetnek. Egy hagyományos számítógéppel évek alatt állítható elő egy Bitcoin. Alternatív fizetőeszközként főleg netalapú szolgáltatások vásárlására használható fel. Nem egy jegybankhoz hasonló központi szereplő felügyeli a rendszert, hanem a szereplők közti megegyezés. Az egész egy komplex elszámolórendszer is egyben, melynek alapja a blockchainrendszer, de nagyon nehéz a valós értékét megfogni.

„Olyan szakaszba került az árfolyam, hogy naponta 10 százalék felett növekszik, ezt az exponenciálisan növekvő szakaszt egyszerűen mániákus szakasznak nevezhetjük. Mivel az egész puszta találgatás, spekuláció, nem javasoljuk a Bitcoinba való befektetést, persze érdekességként lehet figyelni” – mondta az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.