BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületet ad az Amazon, terjeszkedését mégsem nézik jó szemmel

Az MKB Bank szakértői szerint a befektetők negatívan tekintenek az Amazon térnyerésére, azaz hogy ajánlatot tett a Whole Foods Market üzletlánc részvényeire.

Bombaként robbant a hír pénteken, hogy az Amazon ajánlatot tett a Whole Foods Market üzletlánc részvényeire, ráadásul a piaci árhoz képest 30 százalékos prémiummal. Az Amazont talán nem kell bemutatni, a Whole Foods viszont alig ismert szereplő: az 1980-ban alapított és az USA-ban, Kanadában és Nagy-Britanniában működő társaság a kiskereskedelemben érdekelt, és főként biotermékeket árul.

A Whole Foods a termékeit viszonylag magas áron kínálja, profitrátája ennek ellenére alacsony, jellemzően 2-3 százalék közötti, ezért a cég pénzügyileg szűk mozgástérrel rendelkezik. Az Amazon befektetői ugyanakkor az elmúlt években hozzászoktak, hogy az online cég alacsony profitmarzzsal dolgozik (jellemzően 2 százalék vagy az alatti), ezért a növekedésre helyezik a hangsúlyt. A kérdés csak az, milyen új iparágakat hódít meg a cég.

Az Amazon már nem egy egyszerű könyvesbolt, hanem egy felhőalapú vállalati megoldásokat kínáló cég, amely a mesterséges intelligenciába is jelentős összegeket fektetett. Ahol eddig megjelent, ott letarolta a piacot, legyen szó könyvekről, elektromos eszközökről vagy mindennapi fogyasztási cikkekről.

A pénteki bejelentés hatására a közzétételt követően azonnal esni kezdtek a kiskereskedők részvényei az USA-tól egészen Európáig. A Walmart közel 5 százalékkal került lejjebb, míg a többi kiskereskedelmi cég részvénye 3–8 százalékos mínuszt könyvelt el.

A piac reakciója érthető, hiszen az Amazonnak már van egy pénztárgépek és pénztárosok nélkül működő üzlete. A legtöbben azonban attól tartanak, hogy ezt a technológiát forradalmasítva jelentős versenyelőnybe kerülhet, még annak ellenére is, hogy a most megvett Whole Foods az USA kiskereskedelmének mindössze 2,3 százalékát adja. Az Amazon ugyanis nemcsak megvásárolta a céget, hanem az üzlettel kapott 431 átvevőhelyként is funkcionáló boltot, amelyek vonzáskörzetében főleg magasabb jövedelműek élnek.

Az MKB Bank szakértői szerint a befektetők túlságosan negatívan tekintenek az Amazon térnyerésére a hagyományos kiskereskedelmi cégek szempontjából, ám a legtöbb vállalat már most használja és fejleszti azokat a technológiákat, amelyekkel csökkenthetők a költségek és javítható az ügyfélkiszolgálás. Ebből a szempontból az Amazon térnyerése csupán lendületet ad a szektornak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.