BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Wall Street tavaly is jobban teljesített Európánál

Sokat profitált a két legnagyobb amerikai bank vezérigazgatója Donald Trump győzelméből, összesen 314 millió dollárral emelkedett részesedéseik értéke.

Sokat profitált a két legnagyobb amerikai bank vezérigazgatója Donald Trump győzelméből, összesen 314 millió dollárral emelkedett részesedéseik értéke 2016-ban az új amerikai elnök megválasztásának köszönhetően – derül ki a Financial Times és az Equilar bankigazgatók éves jövedelmét vizsgáló elemzéséből. Trump megválasztása november 9-én vált bizonyossá, és ezt követően az amerikai bankok részvényeinek árfolyama megugrott, a Goldman Sachsé például 24 százalékkal emelkedett az év végéig.

A JPMorgan Chase-t irányító Jamie Dimon és a Goldman Sachs vezérigazgatója, Lloyd Blankfein körülbelül 150-150 millió dolláros pluszjövedelme azonban kiugrónak tekinthető az amerikai bankvezetők körében. A húsz legjobban fizetett bankárt felsoroló lista többi tagja átlagosan 4 millió dollárral keresett többet az előző évinél.

A rangsor szerint Dimon volt 2016-ban a világ legjobban fizetett bankára, ezt a kitüntető címet egyébként már az előző évben megszerezte magának. Tavaly 28,2 millió dollárt kapott, amely tartalmazza a bérét, a bónuszokat és a nyugdíjjárulékokat, viszont nem tartalmazza a mesés részvényjuttatásokat. Őt követi a Morgan Stanley élén álló James Gorman 22,5 millió dollárral, a harmadik legjobban fizetett bankigazgató pedig Lloyd Blankfein lett 22,3 millió dollárral. A legnagyobb mértékű, 23 százalékos béremelést a Bank of America igazgatója, Brian Moynihan kapta, aki 20 millió dolláros fizetéssel zárta 2016-ot.

Az európai bankigazgatók jövedelme messze elmaradt az amerikaiakétól, átlagosan 8,5 millió dollárt kerestek. A JPMorgan, a Goldman Sachs, a Citigroup, a Wells Fargo, a Bank of America és a Morgan Stanley elöljárói tavaly 2,1-szer annyi pénzt kaptak, mint a legjobban kereső európai bankigazgatók. A legalacsonyabb fizetést a BNP Paribas igazgatója, Jean-Laurent Bonnafé kapta, 4,5 millió dollárt, de még a Deutsche Bank élén álló John Cyran is csupán 5,2 milliós összfizetéssel zárta az évet, ami a német nagybank utóbbi időben tapasztalt szenvedései láttán nem is csoda.

A Kent Business School professzora, Roman Matousek hangsúlyozta, az amerikai fizetések mindig is magasabbak voltak az európaiaknál. Az Aberdeen Asset Management vállalatirányítási igazgatója, Paul Lee azonban hozzátette, az utóbbi időkben az európai hozzáállás még távolabb került az amerikaitól a fizetések terén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.