BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentéseik alapján nem remekeltek a bankok

Több nagy európai pénzügyi cég is közzétette a friss számait, a befektetők vegyesen értékelték az eredményeket.

Vegyes eredményeket szállított tegnap a pénzügyi szektor Európában. A francia Société Générale nettó profitja 28 százalékkal zuhant a második negyedévben. A harmadik legnagyobb francia hitelintézet 1,06 milliárd eurós nettó eredményt tett közzé, ami egyébként egybevágott a várakozásokkal. A nyereséget az alacsony kamatkörnyezet és a bírságok nyesték meg. A bevételek 26 százalékkal estek, 5,2 milliárd euróra, a banknak emellett 963 millió dolláros büntetést is el kellett számolnia, amelyet egy botrány miatt szabtak ki rá. A pénzügyi céget azzal vádolták, hogy Moammer Kadhafi uralkodásának utolsó éveiben vesztegetéssel érte el, hogy biztonságosan üzletelhessen a líbiai állami alappal. A bevételek drámai visszaesésében a magas bázis is szerepet játszott, tavaly, a második negyedévben a Visa Europe-ban való részesedés eladásából egy egyszeri, 725 millió eurós bevétele származott a cégnek. Az eredményeket a befektetők rosszul fogadták, nyitás után 2 százalékos mínuszba került a bankpapír.

Forrás: AFP

A második legnagyobb tőzsdén lévő német hitelintézet, a Commerzbank AG sem remekelt, sőt, 2014 óta a leggyengébb negyedéves számokat tette közzé, így szintén vaskos mínuszban kezdhette a napot. Az új ügyfelek nem hoznak elég pénzt, eddig nem jöttek tehát be Martin Zielke vezérigazgató tervei, amelyek szerint a lakossági és a vállalati üzletágon lesz a fókusz – írja a Bloomberg. A bevételek 7,7 százalékkal 2,07 milliárd euróra csökkentek, az elemzők valamivel jobb, 2,14 milliárd eurós forgalmat vártak.

A bevétel annak ellenére esett, hogy több mint félmillió új lakossági és kkv-ügyfelet szereztek.

Idén egyébként a Commerzbanké az egyik legjobban teljesítő bankrészvény Európában, és Zielke tervei vélhetően gyümölcsözőre is fordulnak majd, ha elkezdenek emelkedni a kamatok. A lakossági és kkv-fókusz mellett a vezérigazgató 9600 fős leépítést jelentett be 2020-ig, emellett a kereskedési részleget is karcsúsítják, hogy pénzeszközöket szabadítsanak fel más területeken történő fejlesztésekhez.

A holland ING Group nyeresége enyhén nőtt a második negyedévben a jutalékbevételek emelkedése miatt, ennek ellenére is esett az árfolyama. A folytatódó üzletágakból a tavalyinál 0,9 százalékkal magasabb, 1,37 milliárd eurós nettó profit folyt be a tárgyidőszakban. A nettó kamateredmény 3,36 milliárd euróra emelkedett, az első fél évre eső egy részvényre jutó osztalék 24 eurocent lett, ami azonos a tavalyival. A négy negyedévre jutó, görgetett sajáttőke-arányos megtérülés 10,8 százalékos lett, a CET1 tőkemegfelelési mutató 14,5 százalékon áll, ami nagyon stabil tőkehelyzetre utal.

Az olasz Generali a várakozásokat felülmúló eredményt tett közzé – írta a CNBC. Európa harmadik legnagyobb biztosítója az első fél évben 2,59 milliárd eurós működési eredményt tett közzé, a várakozások 2,51 milliárd euróról szóltak.

A nettó profit 1,22 milliárd euró lett, 3,7 százalékkal magasabb a tavalyinál. A díjbevétel 36,6 milliárd euró, ami minimális mértékben marad el a 2016-ostól. A társaság szolvenciarátája 207 százalékra emelkedett a tavalyi 194-ről. „Ezek stabil, jó eredmények” – mondta az adatokról Philippe Donnet vezérigazgató. A befektetők is így látják, 1,5 százalékos pluszban forgott napközben a papír.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.