BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha nem látott csúcson a Bitcoin

A Bitcoin értéke csütörtökön először lépte át az 5000 dollárt. Ha a Goldman Sachs és az Amazon elfogadja a virtuális fizetőeszközt, az újabb csúcsra lökheti a kriptovalutát.

Történelmi csúcsra emelkedett a Bitcoin árfolyama csütörtökön. A kriptovaluta értéke ma először lépte át a lélektani 5000 dollárt. Kora délután pedig ennél is jóval magasabban, 5200 dollár felett jegyezték a digitális fizetőeszközt, amely 8 százalék körüli erősödést mutatott napközben.

Forrás: AFP

A kiugró emelkedés az elemzőket is meglepte, olyannyira, hogy magyarázatot sem igazán találnak rá – írja a MarketWatch. Néhányan azzal a spekulációval magyarázzák, hogy Kína hamarosan újra engedélyezheti a kriptopénzek kereskedelmét, bár az erről szóló pletykák még a múlt héten kaptak szárnyra.

Kína éppen a múlt hónapban jelentette be, hogy szigorítja a kriptovaluták kereskedelmét, amely nyomást helyezett a virtuális pénzek árfolyamára, szerdán pedig az orosz kormány deklarálta, hogy az év végéig kidolgozza a kriptodeviza-forgalmat szabályozó törvény alaptervezetét. Japánban ezzel szemben a környező országokkal ellentétes irányba, éppen a legalizáció felé mozdultak el a döntéshozók.

A Bitcoint ugyanakkor éppen azzal a szándékkal hozták létre, hogy a kormányoktól és a központi bankoktól függetlenül működjön, most pedig épp ezt teszi

– emelte ki Iqbal Gandham, az eToro szociális kereskedelmi és nemzetközi tőkeközvetítő vállalat vezérigazgatója.

Az a lehetőség is felfelé hajthatja a virtuális pénz értékét, hogy a Goldman Sachs elkezdhet kereskedni a Bitcoinnal, mivel ez a Wall Streeten keresztül a mainstreambe vezetheti az alternatív valutát – véli Neil Wilson, az ETX Capital vezető piaci elemzője. Szerinte a befektetők részéről egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy portfóliójuk egy részét Bitcoinba fektessék, egyfajta alternatív, kiegészítő befektetésként.

A rali további magyarázata lehet az a spekuláció is, amely szerint az Amazon platformjain lehetővé teszi a Bitcoinnal történő fizetéseket. Ha az online kereskedelmi vállalat meglépi ezt, akkor csak idő kérdése, hogy piaci riválisai, az eBay és az Alibaba is hasonló döntést hozzanak. Mindez pedig további magasságokba lökheti a kriptopénz értékét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.