BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hullámzó napot zártak az európai piacok

Negatív kezdés és a pozitív tartományba tett átmeneti kitérő után veszteséggel zártak hétfőn a főbb európai tőzsdeindexek.

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,35 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,44 százalék csökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést. A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,28 százalék veszteséget mutatott. Frankfurtban a DAX index 0,44 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,44 százalékkal csökkent a kereskedés végére. Milánó 0,98 százalékkal gyengült, Madrid viszont – szinte az egyetlen kivételként – 0,04 százalékkal emelkedett.

Az árfolyamok átmeneti erősödése a német nagykoalícióról megindult tapogatózó kormányalakítási tárgyalásoknak volt köszönhető. Az euró ezzel párhuzamosan két havi árfolyamcsúcsot ért el a dollárral szemben napközben.

Forrás: AFP

A veszteséges papírok csoportját a technológiai ágazat részvényei vezették hétfőn Európában, mutatójuk több mint három százalékkal esett.

Az európai bankok árfolyamindexe több mint egy százalékkal gyengült hétfőn. A harmadik legnagyobb svájci bank, a Julius Baer részvénye hat százalékkal esett vezetőváltás hírére.

Az amerikai olajtermelés növekedése a WTI nyersolaj árát a múlt héten elért két éves csúcsról térítette vissza. A Brent nyersolaj ára viszont alig csökkent annak reményében, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők hó végi tanácskozásán megállapodás születik a termeléskorlátozás meghosszabbításáról.

A WTI nyersolaj ára 2,05 százalékkal 57,74 dollárra csökkent hordónként, a Brent nyersolajé pedig 0,30 százalékkal 63,28 dollárra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.