BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős lehet a DH utolsó negyedéve

Egyre vonzóbb árszinteken jegyzik a 4500 forintos fair értékre becsült Duna House-részvényt. Ráadásul a novemberi adásvételi tranzakciószám-becslés erős utolsó negyedévet sejtet.

A tavalyinál erősebb negyedik negyedévet ígér a Duna House (DH) által tegnap közreadott novemberi lakóingatlan-adásvételi tranzakciószám-becslés (DH-TB). E szerint novemberben, országosan 11 820 ingatlan adásvétele bonyolódott le. Bár a szezonalitásnak megfelelően idén is fokozatosan csökken év végére a tranzakciószám, tavaly novemberhez képest így is 10,5 százalékos a növekedés.

Dinamikáját tekintve az idei értékek nem annyira a tavalyi, hanem sokkal inkább a 2015-ös trendeket követik egy magasabb szinten. Idén és tavalyelőtt ugyanis csekélyebb mértékű volt az év végi visszaesés, mint tavaly. Az idén egyébként eddig összesen 139 109 tranzakció történt, míg tavaly ugyanennyi idő alatt 135 444.

A novemberi DH-TB csak tovább erősíti a várakozásokat, hogy erős lesz az utolsó negyedéve a társaságnak. Annál is inkább, mert az októberi érték (12 246) is meghaladta nemcsak a tavaly októberit (10 786), de a tavalyelőtti, kifejezetten erős októbert (11 842) is.

Már a harmadik negyedévi gyorsjelentés is kedvező volt, hiszen a bevételek meghaladták az 1,2 milliárd forintot, s a menedzsment szerint az éves célok is teljesíthetők. Idén az ingatlanfejlesztések nélkül számolt adózott eredmény 850–1000 millió forint között lehet, de időarányosan sem áll rosszul a cég: az első három negyedévben 769 millió forint profitot termelt.

Különösen izgalmas a lengyel operáció (Metrohouse), amely az első három negyedévben közel 900 millió forintos bevételt, továbbá 20 millió forintos működési eredményt termelt. Ettől jóval elmaradt a cseh operáció idei teljesítménye, bár a bevételek elérték a 200 milliót, de az eredménysoron majd 30 millió forintos a mínusz.

Jól alakultak a harmadik negyedévben az ingatlanfejlesztések is, ahol a költségek növekedését sikerült ellensúlyozni a magasabb árakkal. Igaz, az átadás előtt álló Reviczky Liget lakásainak 25 százaléka még nem kelt el. A grafikonra pillantva, azt látjuk, hogy amíg októberben hetekig támaszként szolgált a 3700 forintos szint, novemberben már ellenállásként tesztelte ugyanezt a szintet az időközben lecsorgott árfolyam, amely decemberre 3600 forint alá süllyedt.

A KBC elemzői szerint a papír fair értéke 4500 forint körül járhat. Így annak ellenére is izgalmas lehet a részvény, hogy egyelőre nem keltette fel annyira a befektetők figyelmét, mint más kispapírok. Persze a fair érték és a piaci ár közé egyre több ellenállás szorul, immár a 3700, a 3850 és a 4000 forintos szint is. Vagyis egy emelkedés során számítani lehet az időrabló technikai megállókra. Ezért a Duna House inkább hosszabb távon lehet vonzó a jelenlegi árszinteken a maga 25 százalékos felértékelődési potenciáljával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.