BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfokozott hangulat az aranypiacon

Az amerikai tőzsdei korrekció kapcsán ismét a figyelem középpontjába kerülhet a befektetési arany, amely épp egy nagy rali után várja a még kedvezőbb folytatást.

December közepétől csaknem 7 százalékkal emelkedett az arany ára az árutőzsdéken. Rövid távon nehéz megítélni, hogy folytatódik-e a rali a befektetési arany piacán, az év végéig tartó időszakot tekintve viszont sokkal több érv szól az emelkedés mellett, még a jelenlegi szintekről is – érvelt a Világgazdaság kérdésére Schmidt Kálmán. A Magyar Aranypiac Kft. ügyvezetője szerint az elmúlt másfél hónap erősödése után nem okozna meglepetést egy esetleges konszolidáció sem.

Az utóbbi hetekben az arany drágulásához a legnagyobb mértékben a dollár gyengülése járult hozzá. A devizaárfolyamok alakulása mellett több makrogazdasági tényező is támogatja az áremelkedést, ide sorolandó az amerikai adóreform gazdaságélénkítő hatása vagy a több térségben jellemző negatív reálhozam.

Az éves aranypiac felhozatal 2,5 ezer tonna maradhat 2018-ban is
Forrás: AFP/Alexey Filippov/RIA Novosti

A szakértő véleménye szerint a felhozatalban, az éves kibányászott mennyiségben nem várható változás, 2,5 ezer tonna körül maradhat az idén is. Mint ahogy a fizikai arany felhasználásában sem lesz különösebb átrendeződés: továbbra is 10 százalék köthető az iparhoz, 30-40 százalék a befektetési célú vásárláshoz és 50 százalék az ékszeriparhoz. Schmidt szerint egy régóta, sokak által várt részvénypiaci korrekció is kedvezően befolyásolhatja az arany árfolyamát.

A gyengülő dollár hagyományosan a nyersanyag- és energiaszektornak kedvez

– hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere. A nyersanyagok már megindult erősödését jól mutatja, hogy év eleje óta az arany 2 százalékot emelkedett, miközben a dollár ennél többet, 3 százalékot gyengült – tette hozzá a szakember.

Az arany árfolyamának emelkedését várják a BÁV Zrt. szakértői is 2018-ban, az utóbbi időben tapasztalható geopolitikai és gazdasági folyamatok hatására. Az arany ára jellemzően emelkedéssel reagál a geopolitikai feszültségekre, amelyekből most sincs hiány, elég az észak-koreai, az iráni vagy a venezuelai helyzetre utalni. Valószínűsítheti az áremelkedést a kriptovalutákból való kiábrándulás is, ami az utóbbi hetekben elsősorban a Bitcoin árfolyamának meredek visszaesését eredményezte. Emellett több aranytermelő országban is kirobbanhatnak olyan helyi konfliktusok, amelyek a termelés csökkenését, és ezzel az aranyár emelkedését idézhetik elő – olvasható a BÁV előrejelzésében.

Hosszú Ferenc szerint nem egyértelműek az aranyárfolyam kilátásai, ezért különösen most, a de­cember óta tartó emelkedés miatt felfokozott hangulatban ajánlott az óvatosság – mondta az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere a Világgazdaságnak. Egyetért viszont azzal a vélekedéssel, hogy az utóbbi hetek emelkedésében jórészt a dollár gyengülése játszotta a vezető szerepet. Hozzátette: technikai elemzések szerint az 1370 dolláros szint, amely a négy éve oldalazó árfolyamsáv tetején található, kulcsfontosságú. Emlékeztetett rá, hogy utoljára hasonló magasságban a Brexit-szavazás vagy a tavalyi Észak-Koreával kapcsolatos geopolitikai feszültség idején állt az arany árfolyama. A szakember szerint több tényező szerencsés együttállása esetén 1500 dollárig drágulhat az arany a következő egy évben. Ehhez azonban továbbra is gyenge dollárra, érezhetően emelkedő inflációra és negatív vagy nullához közeli reálhozamokra lenne szükség, így az amerikai államkötvényhozamok alakulását is érdemes figyelemmel kísérni az arany szempontjából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.