BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesíthette a célkitűzéseket a Duna House

Az előzetes bevételi adatok ismeretében az osztaléktervekre várnak a befektetők.

Az előzetesen már közölt ingatlanközvetítésből származó jutalékbevételek, valamint a szintén ismert pénzügyi (hitel- és lakástakarék-pénztári) termékek értékesítési számai után a Duna House szerdán megjelenő gyorsjelentésében meglepetésekre már nem lehet számítani, a cégcsoport idei várakozásait és az osztalékról szóló bejelentéseket viszont kiemelt érdeklődéssel várhatják a befektetők.

Ahogy azt a 2017-es év október–decemberi időszakáról a Duna House menedzsmentje január első hetében közölte,

az ingatlanközvetítés csoportszintű jutalékbevétele 2,48 milliárd forint volt, ebből 2,1 milliárdot teljesített a franchise-hálózat, a maradék 374 millió forintot pedig a saját irodák.

Az előzetes adatok szerint az utolsó negyedévben 18,4 milliárd forint hitelszerződést közvetített a Duna House itthon, Lengyelországban és Csehországban hatmilliárd forintos volumenben.

Fotó: Vémi Zoltán

A Duna House a teljes 2017-es évre vonatkozólag 850 millió és egymilliárd forint közötti adózott nyereséget várt, ebből a harmadik negyedév végére 770 millió forintot már teljesített a csoport. Bár a negyedik negyedév a szezonális hatások miatt az ingatlanközvetítésben csökkenő dinamikát mutatott (a harmadik negyedévhez képest a jutalékbevételek 6,7 százalékkal csökkentek), a hitelközvetítés nem torpant meg, sőt 13 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

Ezek ismeretében a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője, Gaál Gellért szerint

minden bizonnyal teljesülhettek a menedzsment által várt eredményszámok.

A Concorde számításai szerint a teljes éves EBITDA 1,06 milliárd forint lehet, az adózott profit pedig 920 millió forint. Ha a társaság folytatja a hagyományokat, a mostani gyorsjelentéssel együtt közlik a 2018-as bevételi és nyereségterveket, valamint az osztalékra vonatkozó elképzeléseket.

A 2017-es nyereség várhatóan 47 százalékát fizetik ki osztalékként – tette hozzá Gaál Gellért. A Concorde ajánlása most vétel, 12 hónapos céláruk pedig 4605 forint, ami mintegy 15 százalékkal magasabb a jelenlegi négyezer forintos árfolyamnál. A Világgazdaságnak a Concorde elemzője kiemelte: a Duna House cégcsoport képes volt a növekedésre akkor is, amikor az ingatlanpiacon kedvezőtlen a gazdasági helyzet. „Ezt igazolják a historikus adatok, a DH csoport – elsősorban a franchise-hálózat bővülésével – képes volt a bevételei növelésére még a válság idején is” – emlékeztetett a Concorde elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.