BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Termeli a profitot a CIG Pannónia

Tovább tart a lendület a CIG Pannóniánál: az első három havi adózott eredmény 615 millió forint, a teljes átfogó jövedelem 530 millió forint nyereség, az egy részvényre eső első negyedéves profit pedig 8,8 forint.

A tavalyi, rekorderedményeket hozó év után az idei első három hónapban is folytatta nyereséges szériáját a CIG Pannónia Életbiztosító: gyorsjelentése szerint 2018 első három hónapjában csoportszinten 615 millió forint adózott eredményt ért el.

Fotó: Kallus György

Tavaly az első negyedévben 2,5 milliárd forint fölött volt a nettó eredmény, de a társaság közlése szerint a 2017-ben beolvasztott MKB-s biztosítók akvizíciós hatásától megtisztított adózott eredmény növekedése a tavalyi első negyedévhez képest 820 millió forint lenne.

A csoportszintű teljes átfogó jövedelem 530 millió forint nyereség lett, az egy részvényre eső negyedéves nyereség pedig 8,8 forintot ért el.

A biztosításidíj-bevétel az első negyedévben 5,59 milliárd forint, ez kevesebb a tavalyinál, ami annak tudható be, hogy a múlt évben portfólióelemeket adott el a cég.

A nem életbiztosítási szegmens azonban annak ellenére is 5 százalékos díjbevétel-növekedést ért el a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján készült beszámoló szerint, hogy a tavalyi első negyedéves adat még tartalmazta azokat az MKB-s biztosítóktól átvett lakásbiztosítási, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) és társasház-biztosítási állományokat, amelyeket a 2017 közepén megvásárolt biztosítók beolvasztásakor értékesített a CIG Pannónia. A nem életbiztosítási szegmens díjbevétele az első negyedévben megközelítette a 2,44 milliárd forintot.

Az életbiztosításokból származó díjbevétel 3,15 milliárd forint fölött volt.

Az életbiztosítási szegmensben az első negyedéves új szerzés 765 millió forint lett, 12 százalékkal magasabb, mint 2017 hasonló időszakában. Az új életbiztosításokból 606 millió forint befektetési egységhez kötött konstrukció volt, 159 millió forintnyi pedig hagyományos és csoportos életbiztosítás. Az életbiztosítási szegmens IFRS szerinti díjbevételei a 2017-es díjbevétel 85 százalékát érték el, a csökkenés az eseti és egyszeri díjak jelentős visszaesésének következménye.

Az egyszeri és eseti díjak csökkenésének oka, hogy a tárgyévben a csoport által kötött szerződések közül lényegesen több minősül befektetési szerződésnek a számviteli szabályok szerint.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.