BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Augusztusban nőtt a tőzsde forgalma

A globális kockázatok miatti negatív korrekciók szakíthatják meg a BUX óvatos emelkedését.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elmúlt hónapban 190,23 milliárd forint értékben kötöttek üzletet a befektetők. Ez napi átlagban 8,6 milliárd forintos forgalomnak felel meg, ami ugyan meghaladja az idén júliusi 7,7 milliárdot, de elmarad a tavaly augusztusi 9,2 milliárdtól.

Az első nyolc hónapban 1802,2 milliárd forint volt a részvényforgalom a BÉT-en, ez 1,6 százalékos éves alapú bővülés.

Augusztusban fontos hír, hogy a cseh Patria Finance is kereskedési jogot nyert a részvényszekcióban.

A BUX 4,2 százalékkal 37 233 pontra emelkedett az elmúlt hónapban. Az amerikai indexek csúcsokat döntöttek augusztusban, de a feltörekvő piacok a török devizakrízis miatt gyengélkedtek. A BUX részben a kedvező gyorsjelentések és a változatlan monetáris kondíciók miatt kerülte el a csökkenést.

Fotó: AFP

A blue chipek közül legnagyobb mértékben, 11,5 százalékkal a Richter árfolyama emelkedett. A Mol 6,6, a Magyar Telekom 4,2, az OTP pedig 0,4 százalékkal drágult. A vesztesek között volt a 22,6 százalékot zuhanó Waberer’s, de az Est Media és a SET kurzusa is több mint 20 százalékkal ment lejjebb.

A befektetési szolgáltatók versenyét – mint az idén minden hónapban – most is a Concorde nyerte, ezúttal 28,1 százalékos forgalmi részesedéssel. A Wood & Company 26,9, az Erste pedig 15,6 százalékot ért el. Az első tízbe az Equilor, az OTP Bank, a Random Capital, a KBC Equitas, a Raiffeisen Bank, az NHB és a Raif­feisen Centrobank került még be.

„A forgalom várhatóan ősszel még tovább élénkül majd. Ez alapvetően szezonális hatás, hiszen véget ér a befektetők nyári szünete.

Előfordulhatnak olyan hónapok, amikor éves alapon csökken a forgalom, de az év egészében inkább enyhén élénkülő kereskedés várható. Tavaly a kis papírok piacán bonyolítottak le a megszokottnál nagyobb forgalmat a befektetők, ez indokolhatja az átmeneti visszaesést az üzletkötésekben” – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Szerinte a BUX-tól alapvetően pluszok várhatók, bár negatív korrekciók időnként megszakíthatják az óvatos emelkedést. „A magyar papírok kockázatai már beárazódtak, ez történt például a Richternél is. Így vállalati és makroszinten is inkább kedvező hírekre lehet számítani. A stabil hazai gazdasági növekedés jót tehet a blue chipek árfolyamának, a globális hatások viszont lefelé mutató kockázatokat hordoznak. Ott van ezek között a kereskedelmi háború, az olasz költségvetési problémák, és a Brexit miatt is elbizonytalanodhatnak a befektetők. Ehhez jönnek még a feltörekvő piaci aggodalmak, például Törökországban és Argentínában” – mutatott rá Varga Zoltán.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.