BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elon Musk a színmágiát is bevetette a túlélés érdekében

Kikopik a Tesla színpalettájáról az obszidiánfekete és az ezüstmetál – Elon Musk azzal magyarázta a lépést, hogy ezzel felgyorsítják a termelési folyamatot.

Kikopik a Tesla színpalettájáról az obszidiánfekete és az ezüstmetál – jelentette be Twitter-üzenetében Elon Musk alapító-vezérigazgató, azzal magyarázva a szokatlan lépést, hogy ezzel felgyorsítják a termelési folyamatot. A Teslákat ezentúl ötféle színben gyártják, de ha valaki mereven ragaszkodik a két kieső szín egyikéhez, az külön felár megfizetése mellett kérheti ezt a fényezést is. Tegyük hozzá, ez már a felár felára lesz, hiszen egyedül a sima fekete szín alapáras.

A Teslát sürgeti az idő, és a befektetői nyomás is egyre nagyobb, ahogy közeledik szep­tember vége, és a negyedéves záráskor már heti 2500 Model 3-nak kellene legördülnie a fremonti gyár szalagjairól. A múlt héten 2020 darabot készítettek, a korábbi csúszások miatt már ez is derekas teljesítménynek számít. Most – nem először – Musk hitelessége forog kockán. Az üzletember ugyanis az ígérte, hogy a második fél évben már pozitív cash flow-t és első ízben némi nyereséget is ki tudnak majd mutatni, így nem lesz szükségük újabb tőkebevonásra. Abban, hogy önfinanszírozóvá váljon az elektromosautó-gyártó, a Model 3-nak kulcsszerepe van. A gyártását fel kell gyorsítani, hogy a befolyó vételár fedezze végre a kiadásokat, s ha ehhez a két szín kihúzása miatt csak heti pár száz autóval nő a termelés, már megérte az intézkedés.

Fotó: AFP

Ettől persze a Tesla körül zajló élet nem lesz kevésbé színes, erről Musk maga gondoskodik. A múlt hét végén a cég megvált több igazgatójától, az autógyártásért új igazgató felel, aki közvetlenül Musknak köteles beszámolni – írja a Reuters. A menedzsmentbeli változások és Musk – amúgy Kaliforniában legális – füvezése kicsapta a biztosítékot, és 6 százalékot vett ki a Tesla árfolyamából, amit aztán hétfőn kamatostul vissza is tett az a hír, mely szerint a Baird és a Bernstein brókercégek egyaránt vételre javasolták a részvényt.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.