BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra teljes üzemmódban működhet a Richter Romániában

Közel három hónap kényszerszünet után a leánycég ismét havi húszmillió euróval járulhat hozzá az árbevételhez.

Visszakapta a működési engedélyt a helyi hatóságtól a Richter romániai nagykereskedelmi vállalata, a Pharmafarm SA. Ez azt jelenti, hogy a leánycég havi szinten mintegy húszmillió eurós, azaz 6,5 milliárd forintos forgalma újra megjelenik a Richter árbevételében.

A romániai Gyógyszer és Orvosi Eszközök Nemzeti Hatósága június 21-én vonta vissza a cég licencét egyes szállítmányozási előírások megsértése miatt, az új engedély azonban a Pharmafarm raktártelephelyeinek többségére vonatkozóan már meg is érkezett. A Richter 2007-ben vette meg a Pharmafarmot, amelynek hat regio­nális raktára van Romániában, és a piaci részesedése 6 százalék. Tavaly 227,7 millió euró volt a nagy- és kiskereskedelmi szegmens éves bevétele Romániában.

Fotó: PHARMAFARM SA

A felfüggesztés minimálisan két hónapra szólt, a kényszerpihenő ennél majdnem harminc nappal hosszabbra nyúlt. Ezzel mintegy 60 millió euró (19,5 milliárd forint) esett ki a Richter idei árbevételéből.

A Reutersen elérhető elemzői várakozások átlaga 438,3 milliárd forint a forgalom tekintetében, vagyis a Pharmafarm kényszerszünete 4,4 százalékkal csökkenthette a gyógyszergyártó csoportszintű éves forgalmát.

Az Erste elemzői kommentárja szerint a kedvező hírre már számított a piac, tehát különösebb meglepetést nem okozott, de a bejelentés mindenképp pozitív. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nagykereskedelmi tevékenység profitmarzsa alacsony, alig néhány százalékos. A bejelentés hatása a tőkepiacon nem volt jelentős, a Richter-részvények 50 forintos, 1 százalékos pluszban nyitottak, majd profitrealizálásba fogtak a befektetők.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.