BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Brexit nyerteseit vizsgálják a hatóságok

A 2016. júniusi népszavazás eredménye sokakat meglepett, és beszakította a font árfolyamát.

Vagyonokat keresett néhány fedezeti alap (hedge fund) a Brexiten, mivel hozzájutottak a 2016. június 23-án tartott népszavazás exit poll eredményeihez, és ennek megfelelő téteket tettek meg a piacokon. A brit pénzügyi hatóság, a Financial Conduct Authority (FCA) ezért vizsgálatot indított az ügyben. A felügyelet elsősorban arra kíváncsi, milyen hatással lehetnek a közvélemény-kutatók által átadott adatok a piacokra, megsérthették-e a használatukkal a tiltott piacbefolyásolásra vonatkozó szabályokat – írja a Bloomberg.

Bár az FCA nem felügyeli a közvélemény-kutató cégeket, azt ígéri, megfelelő módon kivizsgálja az ügyet, és ha jogszabálysértést feltételez, vádat emeltet majd. Andrew Bailey, a hatóság vezérigazgatója a brit parlament pénzügyi bizottságát vezető Nicky Morgannek írt levelében így nyilatkozott:

A mi álláspontunk az, hogy bárkinek, aki olyan információ birtokában volt, amely a széles nyilvánosság számára nem volt elérhető, oda kell figyelnie arra, hogy az az információ bennfentes lehet, és felhasználható visszaélésekre a piacon.

A 2016. júniusi népszavazás eredménye sokakat meglepett, és beszakította a font árfolyamát. A brit fizetőeszköz másnap több mint 10 százalékot esett a dollárral szemben, ez volt a font történetének egyik legnagyobb napon belüli zuhanása. Az a maroknyi hedge fund, amelyik privát célra közvélemény-kutatásokat vásárolt, nagyon sok pénzt keresett ezzel, a nyilvánosság viszont nem jutott hozzá ugyanehhez az információhoz, mivel a közvélemény-kutatóknak tilos közzétenniük az exit poll eredményeket, amíg le nem zárják az urnákat.

Az FCA két iparági szövetséggel, a brit közvélemény-kutatók és a piackutatók egyesületével is asztalhoz szeretne ülni ez ügyben még az év végéig. A közvélemény-kutatók a múlt hónapban visszautasították Nicky Morgan felhívását, amelyben nagyobb transzparenciára és szigorúbb önszabályozásra kérte a szövetséget.

A pénzügyi felügyelet elvárásai persze nagyobb súllyal esnek latba, mint a konzervatív párti politikusnő szavai, akinek meggyőződése, hogy a magáncélra készített közvélemény-kutatások használata a fedezeti alapok által veszélyezteti a pénzügyi piac integritását és a demokratikus folyamatokat is.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.