BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

1,8 milliárd eurós profittal zárt az Erste

Az Erste csoport adózott eredménye 1,8 milliárd euró volt 2018-ban, ami az előző évit egyharmadával meghaladja – tájékoztatott csütörtökön a pénzintézet.

A közleményben kiemelték: a bank nettó kamatbevétele 5,3 százalékkal 4582,0 millió euróra nőtt, elsősorban a Csehországban és Romániában, valamint Ausztriában is tapasztalt emelkedése miatt.

A bank nettó díj- és jutalékbevétele 3,1 százalékkal 1908,4 millió euróra bővült tavaly az előző évihez képest, elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatásokból és a vagyonkezelési tevékenységből származó bevételek növekedésének köszönhetően.

A működési eredmény 8,9 százalékkal 2734,6 millió euróra nőtt, miközben a költség/bevétel hányados 60,5 százalék volt az előző évi 62,4 százalék után.

A nem teljesítő hitelek aránya az ügyfélhitelek bruttó állományára számolva tovább csökkent, az egy évvel korábbi 4,0 százalék után 3,2 százalékra javult.

Fotó: AFP

A bankcsoport saját tőkéje az előző évi 17,3 milliárd euróról 17,9 milliárd euróra nőtt. A saját tőke az új pénzügyi szabványra, az IFRS9 sztenderdre történő 2018. január 1-jei átállás nyomán 0,7 millió euróval csökkent.

A bankcsoport mérlegfőösszege 236,8 milliárd euróra nőtt, ez 7,3 százalékos bővülés a 2017 végi 220,7 milliárd euróhoz képest.

A hitel/betét ráta 91,8 százalékon állt 2018 végén az előző év végi 92,4 százalék után.

A 2018-as volt az Erste eddigi legjobb éve

Ami a kilátásokat illeti, a bank előrejelzése szerint a régió stabil makorgazdasági fejlődésén alapul, Kelet-Közép-Európában a reál-GDP mintegy 3 százalékos, Ausztriában pedig 2 százalékot meghaladó bővülését valószínűsítik.

Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a közlemény szerint kijelentette, a tavalyi adózott eredmény nemcsak fennállásuk eddigi legjobb eredménye, hanem méltó szimbóluma is a bank 200 éves évfordulójának.

Ez az eredmény erős fundamentumokon nyugszik, hiszen a csoport betét- és hitelállománya egyaránt 7 százalékkal bővült – mutatott rá.

Az alacsony munkanélküliségi ráta, a reálbérek növekedése, és a javuló gazdasági versenyképesség nagyobb kockázatvállalására és több beruházás elindítására ösztönzi a régió vállalkozóit, ami pedig áttételesen új munkahelyeket teremt – jegyezte meg a vezérigazgató. A pozitív hangulat szerinte a lakossági üzletágban is tetten érhető, ahol a lakáshitelek és fogyasztási hitelek iránti kereslet továbbra is stabil.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.