BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javultak a Duna House kilátásai

Számottevő pozitív hatása lehet a Duna House operatív eredményére és a cég fundamentumainak alakulására a CSOK-hitelezéshez kapcsolódó kedvezmények kibővítésének.

Újra lendületet vehet az ingatlanpiac a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) hitelfeltételeinek a kibővítésével, közvetetten pedig a Duna House (DH) is profitálhat a lépésekből – mondták a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők. A két- és többgyerekes családok számára kínált kamattámogatott kölcsön intézményét várhatóan júliustól terjesztik ki a használt lakásokra, és eltörlik a 35 millió forintos limitet, tehát ennél drágább lakóingatlanokra is felvehető lesz a CSOK-hitel.

Loncsák András, az Aegon Alapkezelő részvényüzletágának vezetője szerint a Duna House lehet a bejelentett intézkedések egyik nyertese.

Az operatív eredményre lesz számottevő hatása, vélhetően javulnak a Duna House fundamentumai, de a pozitív részvénypiaci reakció egyelőre várat magára.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Loncsák András arra számít, hogy az ingatlaneladási tranzakciószámok várhatóan magas szinten maradnak, a hitelezés volumene pedig tovább bővülhet, mindkettő kedvező a DH szempontjából.

Egyre valószínűbb, hogy a lakás-takarékpénztári állami támogatások tavalyi kivezetésének hátrányos hatását ellensúlyozza majd a hitelvolumen várható bővülése

– tette hozzá a szakértő. A Duna House fejlesztési tevékenységére közvetlenül nem hatnak az új intézkedések, az Aegon szakértője szerint ez az üzletág 2018-ban szép számokat hozhatott, ami idén tovább emelkedhet a 2019-re átcsúszó ingatlanfejlesztési projektek pénzügyi elszámolása miatt. „Olcsónak tekinthetők a DH-részvények, és a korábbi kommunikáció alapján arra sem kell számítani, hogy a tulajdonosok a mostani árszinteken eladnának a DH-papírokból.”

Loncsák András úgy számol, hogy a 2018-as nettó eredmény után fizetendő osztalékon 4-5 százalékos hozam lesz realizálható. Az ingatlanpiaci trendeket tekintve reális kockázatként lehetett eddig értékelni, hogy a piaci boom idén lecseng, de az új intézkedések hatására most az látszik, hogy még további két-három évig kitolódhat a szektor növekedése. Az Aegon Alapkezelő a BÉT-en elérhető adatok szerint 5,58 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a Duna House-ban, Loncsák úgy véli, ezt a részesedést középtávon is tartani tervezik.

A befektetők a bejelentett intézkedések pontosítását várják, hogy a végleges feltételek alapján árazhassa be a piac a Duna House-ra gyakorolt hatásokat – mondta lapunknak Gaál Gellért, a Concorde részvényelemzője.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.