BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizakodó hangulatban fejeződött be az európai kereskedés

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék pénteken, köszönhetően annak, hogy enyhültek az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatti aggodalmak a két ország békülékenyebb hangvételű nyilatkozatai után.

A londoni FTSE-100 mutató 0,32 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,85 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,56 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 0,73 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,45 százalékkal nőtt.

A New York-i tőzsdeindexek vegyes képet festettek az európai tőzsdezárás idején:

a Dow Jones ipari átlag 0,06 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as index 0,13 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,46 százalékos mínuszban állt.

Piaci megfigyelők óvatosságra intettek, mivel az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok ügyében erősen hullámozni szokott mindkét ország retorikája. Jóllehet az amerikai kormányzat is szavakban a tárgyalások mellett tette le voksát, szeptember 1-jén megkezdik a megemelt, 15 százalékos pótvám kivetését újabb, évi több mint 125 milliárd értékű kínai importárura, köztük okosórákra, síkképernyős televíziókra és lábbelikre.

Fotó: MTI/AP/Michael Probst

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren közzétett üzeneteiben újra tagadta, hogy a kínai árukra kivetett pótvámok kedvezőtlenül hatnának az amerikai gazdaságra.

Helyette ismét a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszert és annak vezetését tette felelőssé a lassabb gazdasági növekedésért, mondván, kamatot kellene csökkenteniük a gazdaság élénkítésének érdekében.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára zuhanásra váltott. A piacok attól tartanak, hogy a Florida partjaihoz közelítő Dorian hurrikán miatt csökkenhet a kereslet.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,78 százalékos mínuszban, 58,81 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 3,07 százalékos veszteségben, 54,97 dolláron forgott péntek este háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,02 százalékkal, 1537,15 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,0990 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,61 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 1,35 százalékos emelkedéssel zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.