BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sem drágák a blue chipek

Több mint 16 százalékot menetelt idén a BUX, a főbb részvények mégsem túlértékeltek, a Rich­ter befektetői jelentős éves profitbővülést áraznak.

Hiába emelkedett az utóbbi tizenkét hónapban 15,23 százalékkal a BUX index, és került feljebb csak az idei időszakot számítva 16,52 százalékkal, a vezető részvények továbbra sem tekinthetők drágának. A 15 kibocsátó részvényeit tartalmazó BUX index P/E-hányadosa 10,87 a múlt pénteki záróárak alapján, ez szinte pontosan megfelel a 2005-től számított 10,9-es átlagértéknek. Az árfolyam (P) és az egy részvényre eső nettó nyereség (E) hányadosa azt fejezi ki leegyszerűsítve, hogy hány év alatt termeli meg az adott vállalat a piaci kapitalizációjával megegyező nyereséget.

A BUX aktuális P/E-je alapján az látszik, hogy a befektetőknek egyáltalán nem drágább most beszállniuk a magyar toppapírokba, mint az elmúlt években.

A BUX-tagok elmúlt négy negyedéves eredménye alapján kalkulált visszatekintő, vagy más néven gördülő P/E-értékek az 53,5-es (4iG) és a 2-es ráta (Appeninn) között szóródnak. Az egymás után több negyedévet is veszteséggel záró Waberer’s részvényei kilógnak a sorból, így a fuvarszervező papírjait nincs értelme P/E-értékeltség alapján vizsgálni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az ár/nyereség rangsorban vezető 4iG részvényei idén 71,5 százalékkal emelkedtek, még úgy is, hogy az elmúlt három hónapban csaknem 43 százalékot zuhantak. Az informatikai társaság december 11-i közlése szerint a 2019-es nettó eredménye meghaladja majd a 2,5 milliárd forintot. Ez legalább 26,6 forintos egy részvényre jutó eredményt (EPS) jelentene, amivel a 4iG-papírok P/E-rátája visszarendeződne a már nem kiugrónak számító 20,4-re.

A nyereségéhez képest még mindig sokra tartja a piac a CIG Pannónia részvényeit, erre utal a 42,6-es P/E-hányad.

A biztosítótársaság részvényeinek árfolyama idén 53,3 százalékkal esett, az EMABIT leánycégét érintő kezesi-biztosítási csalás ügye pedig még nyomás alatt tarthatja az anyavállalat papírjainak kurzusát. Magas P/E-vel forognak a Richter-papírok, az árfolyam óriási őszi–téli időszakon van túl, a jegyzés 34,6 százalékkal magasabb, mint október közepén volt. Az elemzők a tavalyi 36,2 milliárd forintos nettó eredmény után 2019-re 66–70 milliárd forint közötti értékre számítanak.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.