BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan időszak vár a brit bankokra

Idén valószínűleg nem kapja meg az uniós működési enge­délyt a brit pénzügyi szektor, ezért tagjai kénytelenek lesznek a tagállamokkal külön-külön megegyezni, ami tovább nehezíti a helyzetüket.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős alelnöke figyelmeztetett, hogy London pénzügyi központjának, a Citynek akár jövő évig is várnia kell, mire kiderül, megkapja-e az uniós országok teljes pénzügyi piacának eléréséhez szükséges engedélyeket – számolt be tegnap a Financial Times. Brüsszel ugyanis a következő hónapokban nem lesz kész arra, hogy megítélje, megfelelnek-e a britek bizonyos uniós feltételeknek, mivel a szervezet saját szabályozásai is változnak

Az Egyesült Királyság különleges státusza az év végén szűnik meg, miután véget ér az EU-ból való kilépést követő átmeneti időszak.

A bizottság alelnökének intése ismét rávilágít arra, hogy milyen bonyodalmak és bizonytalanság vár a brit bankokra és alapkezelőkre a jövő év elejétől, amikor elveszítik a „pénzügyi szolgáltatási útlevelüket”, vagyis a jogot, hogy kihasználják az egységes piac adta előnyöket. A banki és a pénzügyi szektor több más szolgáltatással együtt nagyrészt kimarad az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatairól folyó tárgyalásokból, amelyek elsősorban az árukereskedelemre vonatkoznak.

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Az utóbbival kapcsolatban kedden kezdődik meg Brüsszelben az újabb egyeztetési forduló, ezenkívül még kettőnek az időpontját tűzték ki szeptember 7-re, illetve 28-ra. David Frost, a brit delegáció vezetője még mindig bízik benne, hogy a jövő hónapban sikerül tető alá hozni a megállapodást, és a múlt héten Micheál Martin ír kormányfő is úgy vélekedett, hogy van esély a kompromisszumra. Tegnap, az újabb forduló előtt erősödött a font a dollárral és az euróval szemben is.

A pia­con sokan feltételezik, hogy a politikusok az utolsó pillanatig várnak a megállapodással – miért engednének, ha van még idejük?

– értékelte a helyzetet a Reutersnak Jane Foley, a Rabobank vezető devizastratégája, aki szerint „ha világosabbá válik, hogy nem lesz megegyezés, vagy lesz ugyan, de olyan, amely nem elégíti ki a brit gazdaság több szektorának várakozásait, akkor ismét sebezhetővé válik a font”. Ha a dollár továbbra is gyenge marad, akkor ez a sebezhetőség az euróval szemben mutatkozik majd meg – tette hozzá.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.