BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekció jöhet az elnökválasztás után

Ha november 3-án újraválasztják Donald Trumpot, nem várható jelentős változás a gazdaságpolitikában.

Bár pillanatnyilag minden kutatás szerint a demokrata Joe Biden vezet, négy éve is Trump lett a befutó az abszolút esélyes Hillary Clintonnal szemben, arról nem is beszélve, hogy az ukrán korrupciós botrány is sokat árthat még az egykori alelnöknek a két hét múlva zajló amerikai elnökválasztáson. Ugyanakkor feltételezhetően a demokratáknak is be van készítve néhány Trump elleni sztori, ráadásul a koronavírus-járvány gazdasági következményei is ronthatják a republikánus elnök renoméját.

Ha november 3-án újraválasztják Donald Trumpot, nem várható jelentős változás a gazdaságpolitikában. Ha konkrét szektorokat nézünk, akkor az olaj- és az acélipari cégek és a bányatársaságok számára például kedvező lehet ez a forgatókönyv, hiszen így a továbbiakban is számíthatnak a republikánus kormányzatra. Trump újraválasztása esetén a jegybanki pénzpumpálás folytatódhat a hatékony védőoltás megjelenéséig, a gazdaság helyreállítása azonban nem feltétlenül jár majd tőzsdei felpattanással, mert azötszáz legnagyobb kapitalizációjú amerikai vállalat teljesítményét leképező S&P index már jelenleg is a mindenkori csúcsán van.

Ha viszont Joe Biden nyer, akkor sem várható a republikánusokétól jelentősen eltérő gazdaságpolitika, hiszen a gazdasági lassulás ellen a demokratáknak sincs jobb eszközük, mint a mennyiségi lazítás – vagyis mehet tovább a bankóprés. Biden győzelme a tőzsdére várhatóan csak annyi hatással lenne, hogy a hagyományos iparágakkal szemben jobban támogatják majd a technológiai és a zöldszektort.

Bármelyik jelölt lesz is a befutó, egy dolog szinte biztos: a választás után jó ürügy lesz a megválasztott elnök személye egy kisebb korrekcióra, ami az indexek elmúlt években látott emelkedése után szinte törvényszerűnek mondható. Túl nagy esésre azonban nem nagyon számítok, mert a rendszerben még mindig benne van – és lesz is – az a hatalmas mennyiségű pénz, amely a továbbiakban is keresi majd a helyét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.