BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzügyi szolgáltatásokat érint a Brexit

Az egyesült királyságbeli és a gibraltári pénzügyi szervezetek január elsején elveszítették határon átnyúló működési engedélyüket, ezzel egy időben megszűnt az MNB fogyasztóvédelmi jogköre is – emlékeztet az MNB.

Január elsejétől az Egyesült Királyság és Gibraltár – a pénzügyi szolgáltatásokat tekintve is – nem uniós tagállamnak, hanem

úgynevezett harmadik országnak minősül.

A változással kapcsolatos fogyasztói tudnivalókra nemrég az uniós bankhatóság (EBA) közleményben, az uniós biztosítási hatóság (EIOPA) fogyasztóvédelmi útmutatóban is felhívta a figyelmet.

Az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodás korlátozott a különböző (egyebek között pénzügyi) szolgáltatások terén, így nem is terjed ki a pénzügyi szolgáltatások uniós piachoz való hozzáférésére. A Brexit-megállapodás emellett nem tartalmaz kötelező érvényű megállapodást a pénzügyi kérdésekben folytatott együttműködésről sem.

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto

A továbbra is egyesült királyságbeli vagy gibraltári székhelyű intézményeknek és közvetítőknek jelen állás szerint január 1-jén megszűnt a határon átnyúló jogosítványuk Magyarországon is. Ez alól kivételek a hitelt, pénzügyi lízinget és követelésvásárlási szolgáltatást nyújtó, határon átnyúló szolgáltatók, amelyek e tevékenységeik végzésekor továbbra is változatlanul működhetnek. A hitelintézeti törvény szerint ugyanis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagállamainak valamelyikében székhellyel rendelkező ilyen intézményeknek lehetőségük van erre.

Egyéb pénzügyi területek esetében az ügyfelekkel kötött eddigi szerződések feltételei és a felek kölcsönös teljesítési kötelezettségei ezzel együtt érvényben maradnak.

Új szerződéseket azonban az érintett szolgáltatók nem köthetnek, a lejáró szerződéseket nem hosszabbíthatják meg, nem módosíthatják, s a kockázatokat sem bővíthetik, még online értékesítéssel sem. Ha aktív szereplőként esetleg szeretnék tevékenységüket bővíteni, lehetőségük van arra is, hogy harmadik országbeli fióktelepként vagy leányvállalatként (önálló intézményként) folyamodjanak engedélyért itthon vagy az EU valamely tagállamában.

Ezzel egy időben megszűntek az MNB eddigi fogyasztóvédelmi, illetve a Pénzügyi Békéltető Testület vitarendezési jogosítványai is az itthon pénzügyi szolgáltatást nyújtó egyesült királyságbeli vagy gibraltári székhelyű korábbi, határon átnyúló szolgáltatók kapcsán.

Az Egyesült Királyságba irányuló fizetéseknél, beszedéseknél a hazai pénzforgalmi szolgáltatók többletinformációkat kérhetnek majd a fizető ügyfelektől. Nevük mellett nekik meg kell adniuk címüket, hatósági személyazonosító okmányuk számát vagy születési helyüket is.

Mindezek miatt az ügyfeleknek érdemes rákérdezniük az egyesült királyságbeli fogyasztóvédelmi és egyéb fontos szabályokra, esetleg az ottani adószabályok hazai hatásaira is. Egyes szolgáltatási ágakban – például az életbiztosításoknál – a szerződés megszüntetése anyagi veszteségekkel járhat, és az új itthoni szerződéskötésnek is többletköltségei vannak.

Az MNB adatai szerint 52 egyesült királyságbeli székhelyű hitelintézetnek és 400 pénzforgalmi szolgáltatónak van határon átnyúló jogosítványa,

ám ezek ügyfélszáma vélhetően marginális. A tőkepiacon a hazai lakossági ügyfeleknek több egyesült királyságbeli intézmény nyújtott közvetlen szolgáltatást, ami most korlátozottá válik. Ezeknek az intézményeknek – ha nem rendelkeznek entitással az EU-ban is – a MiFID II. vagy a MiFIR fogyasztóvédelmi rendelkezései helyett az egyesült királyságbeli jogszabályok által előírtaknak kell a továbbiakban megfelelniük. Ezenfelül mintegy tucatnyi biztosítónak maradt még magyarországi állománya, főként a vállalati szegmensben. Jelentősebb lakossági ügyfélköre egy gibraltári cégnek van, amely korábban főként temetési biztosítást értékesített.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.