BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátszelet kapnak a légitársaságok

A légi közlekedés a pandémia egyik legsúlyosabban érintett ágazatává vált.

Tavaly márciusban a Covid-járvány zuhanórepülést váltott ki a légitársaságok részvényárfolyamában.

A légi közlekedés a pandémia egyik legsúlyosabban érintett ágazatává vált, az utazási korlátozások miatt kényszerhelyzetbe kerülő légitársaságok több hónapig padlón maradtak, ami pénzügyi helyzetükre is negatívan hatott, így nem véletlenül zuhantak az értékeltségek is.

Számos gyártó és légitársaság állami segítségre szorult, az Egyesült Államokban a Boeingnak, míg Európában többek között a Lufthansának és az Air France–KLM-nek kínáltak fel többmilliárdos állami mentőövet. Év végén a vakcinák tömeges hozzáférhetőségével kapcsolatos hírekre sokat javultak a kilátások, elkezdődhetett az ágazat talpra állása. Egy évvel a járvány kirobbanása után az átoltottság előrehaladása bizakodással töltheti el az egyébként kivéreztetett légicégek vezetőit, kezdhetik sűríteni a nyári menetrendjüket.

London, Nagy-Britannia
Fotó: Getty Images

A szabályozók is gőzerővel dolgoznak a légi forgalom helyreállításán. Az Európai Unióban egy digitális zöldigazolvány bevezetését tervezik, amely lehetővé tenné a civilek biztonságos és szabad mozgását.

Amerikában tavaly márciusban függesztették fel az uniós polgárok beutazását, idén februárban könnyítettek a korlátozásokon, és friss hírek szerint tovább egyszerűsödhet a transzatlanti utasforgalom adminisztrációja.

A stratégiai fontosságú légitársaságok árfolyamai is erőre kaptak, de a fapadosok még inkább profitálnak az átoltottság növekedéséből és a szabályozói környezet pozitív változásából. A gyorsan javuló ágazati kilátások ellenére az iparág jövedelmezőségének visszatérése várhatóan lassan megy majd végbe. A jelenlegi egészségügyi folyamatok hosszú távú fennmaradását feltételezve a légiutas-forgalom várhatóan egy–három éven belül érheti el a járvány előtti volument. A nyomott értékeltségi szintek ellenére azt is célszerű lehet szem előtt tartani, hogy több vállalat nehéz pénzügyi helyzetbe kerülhetett, ezért a légitársaságokba fektető ETF-ek diverzifikáltsága nyújthat védelmet az egyedi cégspecifikus kockázatok ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.