BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez az adat lökheti még mélyebbre a dollárt

A péntek délutáni munkaerőpiaci adatokra mozdulhatnak a részvénypiacok, fordulhat a dollár jegyzése, s még a jegybankárok is ettől tették függővé további lépéseiket.

Feszülten várják a piacok a péntek délutáni amerikai munkaerőpiaci adatokat. A várt adatok azért különösen fontosak, mert több amerikai jegybankár is az augusztus–szeptemberi gazdasági irányszámok alakulásától tette függővé az eszközvásárlási program leépítésének ütemét. Sőt, a Fed hagyományos nyár végi, Jackson Hole-i szimpóziumán várt bejelentés is azért maradhatott el, mert a Fed is az augusztusi–szeptemberi adatokra kíváncsi.

A Bloomberg konszenzusa szerint 725 ezer új munkahely létesülhetett az elmúlt hónapban, miközben a munkanélküliségi ráta 5,4 százalékról 5,2-re csökkenhetett.

Fotó: Shutterstock

Bizonytalanságot keltett, hogy a szerdai ADP-adat jelentősen elmaradt a várakozásoktól. A 400 ezer vállalat bérszámfejtési adatait feldolgozó statisztika ugyan eltér a hivatalos adatoktól, mégis gyakran előre jelzi a trendeket. Márpedig az ADP azt prognosztizálta, hogy mindössze 374 ezer új munkahely létesült augusztusban, szemben a 613 ezres várakozással.  

Ha a mai munkaerőpiaci adatok is csalódást keltenek, akkor tovább gyengülhet a dollár, hiszen csökkenne a Fed-szigorítás esélye, ami egyúttal azt is jelentené, hogy a részvénypiacokon fokozódna a jó hangulat, tekintettel a jegybanki stimulus kitolódására – mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátette: 

szignifikáns eltérésre kell gondolni, vagyis, ha a 725 ezres várakozást 50 ezernél kisebb mértékben múlja alul a pénteki adat, akkor nem számíthatunk komoly piaci reakcióra.

Az euró-dollár kurzus emelkedett, szignifikánsan átlépve a 76,4 százalékos Fibo-szintet. Ám a következő érdemi ellenállási terület, mely 1,1900–1,1920 között húzódik, áttörése akkor várható, ha a péntek délutáni munkaerőpiaci adatok jelentősen elmaradnak az előzetes várakozásoktól. Míg amennyiben megközelíti, esetleg meghaladja a prognózist az adat, akkor fordulat jöhet a dollár piacán, s az 1,1835-ös támaszt célozhatja meg elsőként az euró-dollár jegyzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.