BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fortyog az amerikai munkaerőpiac

Historikusan dinamikus a bérek növekedése, ami tovább fokozza az inflációs nyomást.

Lassult az amerikai bérek növekedése februárban, de még mindig historikusan dinamikus az emelkedés, ami fokozza az inflációs nyomást. Márpedig a fogyasztói árak januárban 40 éve nem látott mértékben, 7,5 százalékkal nőttek év per év alapon. 

Fotó: Vemi Zoltan

A magánszektor szezonálisan kiigazított átlagos órabére 5,1 százalékkal emelkedett februárban az előző évhez képest, ami kicsit visszafogottabb növekedés a januári 5,5 százalékhoz viszonyítva

– közölte pénteken az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma. A közlemény emlékeztetett, hogy az elmúlt öt hónapban négyszer is meghaladta az éves bérnövekmény az 5 százalékot. Ugyanakkor 2020 február óta 3,2 százalék volt az éves átlagos bérnövekedés. 

A béremelések különösen erősek voltak azokban az iparágakban, ahol a Covid-19 omikron változatának hatása halványult. 

A kiskereskedelmi dolgozók bére 7,1 százalékkal nőttek, szemben a januári 5,8 százalékkal. Míg a szállítási és raktározási bérek 7,7 százalékkal emelkedtek, szemben a januári 7,1 százalékkal.

Fortyog, sistereg az amerikai munkaerőpiac – fogalmazott Diane Swonk, a Grant Thornton könyvelő cég vezető közgazdásza. Ráadásul, a gyorsan emelkedő bérek erősíthetik az inflációt, és felpörgethetik a bér-ár spirált. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.