BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen emelkedett a BUX, erősödött a forint

Piaci összefoglaló

Rendkívül magas, több mint 40 milliárd forintos forgalomban, 4,09 százalékos erősödéssel 41 515 ponton zárt kedden a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, némileg korrigálva az előző napok esését, és erősen felülteljesítve a jelentősebb európai és ázsiai indexeket, valamint az amerikai börzéket is, amelyek 17:00-kor mind rosszabbul, mínuszban álltak.

Itthon valamennyi vezető részvény növelte értékét a tegnapi záráshoz képest, azonban a legnagyobbat, 9,84 százalékos erősödést az OTP érte el. 

A kiugró erősödés oka lehet, hogy a bank elnök-vezérigazgatójához köthető Sertorius Global Opportunities Fund jelentős mennyiségű részvényt vásárolt. 

Piaci értékelések szerint ez arra utalhat, hogy a bank menedzsmentje ezen az árfolyamon érdemesnek tart OTP-papírokat venni. A bank papírjainak ára így 11 000 forintra nőtt, forgalmuk közel 31 milliárd forintot tett ki.

  • A Mol árfolyama 1,38 százalékkal 2 640 forintra emelkedett, 5,5 milliárd forintos forgalomban.
  • A Richter-papírok értéke 2,23 százalékkal 6 870 forintra nőtt, a részvények forgalma megközelítette a 3 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama 0,63 százalékkal 403 forintra emelkedett, forgalma 448 millió forint volt.

A bankközi devizapiacon tőzsdezáráskor 388,72 forintért adták az eurót, a nyitó szintnél 3,63 forinttal kevesebbért, míg a dollárért 357,15 forintot fizettek záráskor, 4,14 forinttal kevesebbet a reggeli áránál, ezzel a forint nagyjából 0,9 százalékot erősödött az euróhoz, és 1,1 százalékot a dollárhoz képest. Az elmúlt egy hónapot tekintve a kelet-európai devizák körében azonban így is csak a rubel gyengült többet. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.