BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel féléves csúcson az OTP, erőt mutat a forint is

Nyugat-európai társait messze lekörözve, 2,8 százalékos erősödéssel zárt hétfőn a BUX. Az OTP csaknem 4 százalékkal került feljebb, az Opus 17 százalékos ralival nyugtázta a napot.

Mérsékelt optimizmus uralta a hét legelején az európai tőzsdéket, a magyar piacon pedig szabadjára engedték a bikákat, a BUX 2,8 százalékos erősödéssel, 43 812 ponton zárt hétfőn, messze felülteljesítve ezzel nyugat-európai társait.

MOL OTP tőzsde részvények business man celebrates his success goal on stock exchange background
Fotó: Shutterstock

A hazai börze kiemelkedő teljesítménye elsősorban a 3,8 százalékkal, 9910 forintig menetelő OTP-nek köszönhető, a bankpapír öt és fél havi csúcsra kapaszkodott fel.

Kitett magáért a többi nagypapír is, a Mol kurzusa 2,1 százalékkal, 2690 forintra erősödött, míg a Richter 1,8, a Magyar Telekom kurzusa pedig 1,7 százalékkal került feljebb. A gyógyszergyártó részvényeit 8345 forinton, a távközlési papírt 302 forinton jegyezték a zárásban.

A remekelő blue chipeket is túlszárnyalta az Opus, amely 17 százalékos ralival nyugtázta a napot. Az óriási árfolyamugrást nem előzte meg vállalati bejelentés, és fundamentális okot egyelőre az elemzők sem látnak a villámgyors drágulás mögött.

A forint piacán is a vevők domináltak hétfőn. Az euróval szemben fél százalékot javított a tőzsdezárásig a hazai fizetőeszköz, a dollárhoz képest pedig 0,9 százalékkal értékelődött fel. Az európai közös pénzt 400,4 forinton, az amerikai fizetőeszközt 400,5 forinton jegyezték a záráskor.

A magyar részvények és a forint javuló megítélésében szerepet játszhatott, hogy az Európai Bizottság mai bejelentése szerint az elmúlt időszakban számos kérdésben történt előrelépés a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során, és így akár már novemberben eldőlhet a hazánknak járó uniós pénzek sorsa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.