BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlszárnyalta Európát a BUX, belehúzott nap végére a forint is

Optimista hangulatban tértek vissza a befektetők a pesti parkettre a szünet után, pár órával a Fed kamatdöntése előtt rákapcsolt a forint is.

Az amerikai jegybank szerda esti kamatdöntő ülése előtt sokáig kivárás jellemezte az európai befektetőket, a zárásra azonban szinte kivétel nélkül lefordultak a meghatározó nyugati részvényindexek. A pesti tőzsére optimista hangulatban tértek vissza a kereskedők a hét eleji szünetet követően, a BUX 0,9 százalékos erősödéssel, 41 414 ponton nyugtázta a napot.

Tőzsde bika illusztráció
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az emelkedést ezúttal a Richter vezette, amely napközben is a legnagyobb utat járta be. A gyógyszergyártó részvényei 2,3 százalékos erősödés után 8370 forinton végeztek.

Az OTP árfolyama 0,9 százalékkal, 9108 forintig került feljebb, a Mol kurzusa  pedig 2484 forinton stagnált.

A nagypapírok közül a nap vesztese a Magyar Telekom, amelynek az árfolyama 1,2 százalékkal, 293,5 forintra ereszkedett. A befektetők nem fogadták jól a délután kiadott harmadik negyedéves elemzői eredménykonszenzust, amely ötödével zsugorodó nyereséget vetít előre a jövő héten érkező időközi jelentésben.

A Richternél csak a 2,7 százalékot erősödő Opus teljesített jobban a BUX mezőnyéből, a legrosszabb napot pedig a 4iG könyvelhette el, 1,7 százalékos eséssel.

A forint a napközbeni gyengülést követően nem sokkal a tőzsdezárás előtt kapta össze magát, és a 409-es szint közeléből 407,3-ig erősödött az euróval szemben. Ez 0,3 százalékos leértékelődés napon belül. A dollárral szemben ugyanilyen arányban engedett ki a hazai fizetőeszköz, az amerikai pénzért 412,9 forintot kértek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.