BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lenyomta Európát a BUX, másfél havi csúcson a pesti tőzsde

Felülteljesítő volt kedden a hazai részvénypiac, a nagypapírok közül a Richter vitte a prímet. Az euró jegyzése 400 forint közelében is járt nap közben.

Óvatos pesszimizmus jellemezte a nyugat-európai tőzsdézők hangulatát kedden. A befektetők sokáig azt várták, milyen üzenetet küld a piacoknak a svéd jegybanki szimpóziumon részt vevő Jerome Powell. A Fed-elnök kedd délutáni beszéde azonban nem tartalmazott érdemi újdonságot, szavai így a börzéken sem keltettek nagyobb hullámokat.

Tőzsde bika illusztráció
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A vezető európai részvényindexek így zömében kisebb veszteséggel zártak, a pesti tőzsde vezető indexe viszont a zöld sávban nyugtázta a napot. A BUX fél százalékkal, 46 042 pontig emelkedett, felülteljesítve nyugati társait, és közel másfél hónapos csúcsról indíthatja a szerdai kereskedést.

A hazai parketten jegyzett nagypapírok közül most a Richter vitte a prímet, a gyógyszergyártó kurzusa 1,4 százalékkal, 8550 forintra erősödött.

Jó napjuk volt a Magyar Telekom részvényeseinek is, akik 0,6 százalékos emelkedésnek örülhettek. A távközlési papír 362 forintról várhatja a folytatást.

Az OTP 0,2 százalékkal, 10 920 forintig került feljebb, a Mol jegyzése pedig 0,1 százalékkal, 2680 forintra emelkedett.

A forint számottevően gyengült kedden az euróval szemben, a közös európai pénzért a reggeli 396,5 forint után délután közel 400 forintot is kértek a bankközi devizapiacon, a tőzsdezárásra a 398,4-es szintig ereszkedett vissza a keresztárfolyam. Ez 0,6 százalékos forintleértékelődés. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.