BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gazdasági hullámvasút

GDP-adatok: itt a technikai recesszió, de mi lesz a részvényekkel?

Bár elsőre jó ötletnek tűnik két negatív GDP-növekedéssel járó negyedév után – bízva a gazdaság gyors talpra állásában – bevásárolni magyar részvényekből, a történelmi példák alapján jobb stratégia még hónapokig kivárni a vételekkel.

A KSH a héten számolt be arról, hogy két egymást követő negyedévben is csökkent a hazai GDP, azaz technikai recesszióba süllyedt a gazdaság. A tavalyi év harmadik negyedében a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal csökkent a megelőző negyedévhez képest, míg az évzáró időszak 0,4 százalékos zsugorodást hozott. A vezető részvények árfolyammozgását áttekintve az látszik, hogy a zsugorodást hozó időszak utáni hónapokban még elég nagy kockázattal jár belevenni a magyar blue chipekbe. Ha hinni lehet a múltbéli példáknak, akkor legalább egy negyedévet

érdemes kivárni a részvényvásárlásokkal, mert több alkalommal is egészen durva árfolyamesések jellemezték ezt a törékeny időszakot.

2023 recesszió
Fotó: Shuterstock

2020: vége a recessziónak, élre tör a Richter

Nagyobb ütést szenvedett el a magyar gazdaság a Covid-járvány kirobbanásakor, 2020-ban: főleg a második negyedév 14,4 százalékos visszaesése volt kiugró, az első negyedév csak félszázalékos csökkenést hozott. Ez az év is jó példa rá, hogy két rázós negyedév után még idő kell ahhoz, hogy a részvénypiacok magukhoz térjenek. 

Az OTP Bank részvényeivel 2020 júliusában 10 800–10 900 forinton kereskedtek, de innen még szeptember végéig tovább esett az árfolyam. A fordulat 9000 forint alatt jött el, ahonnan viszont már három hónap szinte korrekció nélküli emelkedés következett, az utolsó negyedévben 13 200 forintig meneteltek az OTP-papírok. 

Még inkább türelmesnek kellett lenni a Mol piacán, hiába fordult már növekedőre a harmadik negyedévben a gazdaság, az olajtársaság részvényei az év közepén látott 1800 forintról egészen november elejéig lefelé tartottak, hogy az év utolsó két hónapjában 1500-ról 2190 forintra rakétázzanak. Az üdítő kivételt a Richter-papírok jelentették ebben az időszakban. A tankönyvi példák szerint 

az egészségügyi iparágakban működő cégek jobban átvészelik a gazdasági recessziót, ez 2020-ban is beigazolódott: 

amikor a harmadik negyedév elkezdődött, a Richter részvényét 6500 forintra értékelte a piac, és utána ez alá szinte már csak pillanatokra tért vissza az árfolyam, amely az év végére 7365 forintra szépített. 
 

A magyar GDP negyedéves alakulása (százalék)

A 2012-es recesszió (első negyedév: mínusz 1,8 százalék, második negyedév: mínusz 0,6 százalék) utáni időszakban viszont épp a Richter volt a leggyengébb blue chip: a második fél évet 3700 forinton indította, hat hónapra rá pedig 3600 forinton fejezte be a kereskedést. A Mol–OTP-páros sokkal jobban szerepelt, az olajtársaság részvénye 2050 forintról 2240-ig lépdelt, 

a tuti befektetésnek pedig a hazai bankpapír bizonyult, amely fél év alatt 16 százalékos árfolyampluszt  könyvelhetett el. 

Három gyatra negyedév, 1500 forint alatt az OTP

A legérdekesebb időszak 2008 második fele és 2009 első három hónapja, itt sorrendben 0,2, 3,5 és 4,1 százalékkal esett vissza a GDP az előző negyedévekhez képest. Ezekre a hónapokra valószínűleg minden OTP-részvényes emlékszik: a 2009-es év 3000 forintos OTP-árfolyammal indult, de innen még több mint a felére esett a bankpapír kurzusa márciusra. Az év közepén viszont már 3500 forintos árfolyamnak örülhettek, akik az 1500 forint alatti árfolyamot hozó pánik idején bevásároltak. Hasonló hullámvasút jellemezte a Richter és a Mol piacát is, annyi különbséggel, hogy a márciusi mélypontok nem voltak annyira fájdalmasak, mint ami az OTP befektetőire várt. 

gazdasági hullámvasút
Fotó: Shutterstock

Zsugorodással indult a magyar gazdaság 2007-ben is, az első 1,2 százalékos, míg a második negyedév 0,2 százalékos gazdasági visszaesést eredményezett. A vezető részvények ezúttal külön utakon jártak az ezt követő hat hónapban. A Richter árfolyama 3670-ről 4000 forintig emelkedett, 

a Mol–OTP-páros viszont alaposan letesztelte a befektetők idegrendszerét.

A 2007-es év közepén, elméletileg épp a gazdaság talpra állásának kezdetén 10 600 forintba kerülő OTP-papírok az év végére 8670 forintig csúsztak vissza, de ez még csak előszele volt annak, ami a következő másfél évben várt a részvényesekre, tehát recesszió után talpra állás ide vagy oda, 2007 második felében is inkább kerülni kellett a hazai részvényeket.  

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.