BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulhat a medvevadászat Amerikában?

Gazdasági visszaesésnek egyelőre nyoma sincs az Egyesült Államokban, miközben a Wall Street-i elemzők tavaly óta görcsösen ragaszkodnak a recesszióval kapcsolatos aggodalmaikhoz. De igazuk van-e?

A recesszióval fenyegető pesszimista Wall Street-i előrejelzések ellen egyre több érvet lehet felsorakoztatni. Először is a reáljövedelmek emelkedését tapasztalhatjuk, ami biztató a lakossági fogyasztás szempontjából. A lakáspiac, amely korábban aggodalomra adott okot, nem mutatja az összeomlás jeleit. Ráadásul a pénzügyi kondíciók is javulnak. 

Az amerikai GDP változása
Stratégia
 

A múlt héten megjelent inflációs adatok pedig azt mutatják, hogy amilyen gyorsan jött az áremelkedési sokk, olyan gyorsan térünk vissza a korábban megszokott inflációs környezethez. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fed döntéshozói egy utolsó kamatemeléssel lezárhatják a kamatemelési ciklust.

Ennek ellenére a medvék nem adják fel, 

és újabban a lassuló banki hitelezést és az elbocsátásokkal terhelt munkaerőpiacot emlegetik a közelgő katasztrófa előjeleiként. Azonban közelebbről megvizsgálva az állításaiknak nincs szilárd alapjuk. A lassuló banki hitelezés, amely gyakran lemaradó indikátor, az előző évben tapasztalt gyengülő növekedés eredménye lehet. 

Továbbá a kis-, a közepes és a nagyvállalatok számára fokozódó hitelminősítési szabályok nem feltétlenül jelentenek recessziót. Valójában az ilyen időszakban a gazdaság általában felülmúlja a várakozásokat, ami arra utal, hogy az aktuális ciklus inkább a jövedelmen alapul, és nem a hitelezésen.

Washington, 2023. március 13.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankrendszer, a Federal Reserve System (Fed) kormányzótanácsának William McChesney Martin Jr. épülete Washingtonban 2023. március 13-án. A pénzügyminisztérium, a Fed és a szövetségi betétbiztosítási szervezet vezetői az előző nap bejelentették, hogy az amerikai kormányzat garantálja a csődbe került nagybank, a Silicon Valley Bank és a regionális Signature Bank betéteseinek a bankokban őrzött pénzét.
MTI/EPA/Michael Reynolds
A Federal Reserve kamatemelési ciklusa akár már júliusban véget érhet.
Fotó: MTI/EPA

Hasonlóképpen, a munkaerőpiac lefelé mutató spiráljával kapcsolatos aggodalmak is túlzónak bizonyulnak. Bár az újonnan munkanélküli-segélyekért folyamodók száma ingadozik, a folyamatosan igényelt segélyek növekedése nem arányos a bejelentett emelkedéssel, ami arra utal, hogy az emberek viszonylag gyorsan találnak új állásokat. A leépítési bejelentések – különösen a technológiai szektorban – észrevehetően csökkentek, és az általános leépítési arány alacsony maradt.

Az irodapiac gyengesége, amely leginkább a foglaltsági mutatók romlásában mutatkozik meg, nem fest olyan sötét képet, mint ahogy eleinte feltüntették. Az energia- és a feldolgozóipar ígéretes jeleket mutat, és helyi beruházásokat is vonz a gazdaságélénkítő programok nyomán.

Felmerül tehát a kérdés: meddig lehet még azt állítani, hogy fél éven belül biztosan recesszió lesz Amerikában? 

A válasz az, hogy bármeddig, csak egyre kevésbé fogják elhinni a piaci szereplők. És amikor eluralkodik az optimizmus, akkor indulhat a medvék levadászása. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.