BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így vásárold vissza az 500 milliót érő céged 1 dollárért

A tranzakciót az év trade-jeként emlegetik, a sztori jól mutatja, hogyan jöhet ki valaki gazdagon az USA-ban tomboló kultúrharcból – ha meri vállalni a véleményét.

Dave Portnoy egy ügyes húzással az amerikai pénzvilág koronázatlan királyává vált egy időre. Sporttal és popkultúrával foglalkozó médiacégét több részletben, 500 millió dollárért értékesítette, majd potom 1 dollárért vásárolta vissza. A tranzakciót az év trade-jeként emlegetik, a sztori jól mutatja, hogyan jöhet ki valaki gazdagon az USA-ban tomboló kultúrharcból – ha meri vállalni a véleményét.

Portnoy fiatalon is hangos, határozott véleményű, szórakoztató ember volt. Egy IT-piackutató cégnél kezdett, de gyorsan rájött, hogy a nagyvállalati kultúra nem neki való: saját vállalkozást indított. Millió dolláros ötlete annyi volt, hogy észrevette, milyen óriási a különbség aközött, ahogy a médiában a szakértők beszélnek a sportról, és ahogy az emberek a barátaikkal a kocsmában vitáznak arról. Úgy gondolta, lenne kereslet egy cenzúrázatlan, erős véleményeket megfogalmazó – és nem utolsósorban poénos – sportújságra, ezért 2003-ban megalapította a Barstool Sportsot.

A ma ismert online újság a több mint száz bloggerével, vezető podcastjeivel és formabontó videóival messze jár már a szerény kezdetektől. A lapot Portnoy Bostonban, papíralapon kezdte terjeszteni, majd sikeres online médiacéggé futtatta fel. Habár a forma sokat változott, 

a stílus hű maradt Portnoy eredeti elképzeléséhez, ami tartós sikerreceptnek bizonyult – fel is keltette a figyelmét egy cégnek, amely számára tökéletes célközönséget jelentettek a Barstool olvasói.

Ez a PENN Entertainment, egy online fogadóiroda volt, amely növelni akarta ismertségét, így 2020 januárjában megvásárolta a Barstool harmadát 163 millió dollárért. Portnoy időzítése itt is tökéletes volt, hiszen a 2020 tavaszán berobbanó Covid-válság hatására minden sporttevékenység leállt, megkérdőjelezve egy sportújság relevanciáját. Később persze visszatért az élet a régi kerékvágásba, és hősünk sikeresen értékesítette a maradék részesedését is a szerencsejátékcégnek, összesen 500 millió dollárért.

Super Bowl LIV - Previews
MIAMI BEACH, FLORIDA - JANUARY 30: David Portnoy, founder of Barstool Sports, speaks during a radio broadcast prior to Super Bowl LIV on January 30, 2020 in Miami Beach, Florida. The San Francisco 49ers will face the Kansas City Chiefs in the 54th playing of the Super Bowl, Sunday February 2nd. (Photo by Cliff Hawkins/Getty Images)
Portnoy a tökéletes időzítés nagymestere. Fotó: Cliff Hawkins

Az évek alatt országosan ismertté vált Portnoy továbbra is közreműködött a Barstool életében. El Presidente néven írta a publicisztikáit és a cég operatív vezetésében is aktív részt vállalt. A perszónája azonban kezdte túlnőni a Barstoolt...

Erős véleménye és kiállása a szólásszabadság mellett közkedvelt szereplővé tette a republikánus véleményvezérek körében. A Covid alatt a cégeladásból származó bevételének jelentős részéből a lezárások miatt csődközelbe került kisvállalkozásokat segítő alapítványt hozott létre, a jó PR-ba viszont belerondított, hogy több korábbi alkalmi partnere is szexuális zaklatással vádolta. A kultúrharc kezdte bekebelezni Portnoy-t, aki – kis túlzással – a jobboldal szemében nem tud olyat tenni, ami miatt elítélnék, a baloldal viszont az eredményeit sem hajlandó elismerni.

Az erősen szabályozott keretek között működő amerikai szerencsejátékcég számára egyre kényelmetlenebbé vált Portnoy médiaszereplése, és sajátos vezetési stílusa. A PENN vezetői egyre gyakrabban nyúltak bele Portnoy döntéseibe, és saját nagyvállalati kultúrájukat kezdték erőltetni a Barstoolsnál is.

Augusztus elején a PENN bejelentette, hogy megállapodott az ESPN sportcsatornával, és a PENN’s Barstool Sportsbook fogadóiroda ősztől ESPN Bet néven operál. Az ESPN-nek soha nem volt még ilyen szoros együttműködése egy fogadóirodával, de a kábeltévékre nehezedő pénzügyi nyomás miatt új bevételi forrás után kellett nézniük.

Az új együttműködés miatt a fogadóirodának már két médiacéggel is szoros viszonya alakult ki, ráadásul két teljesen különböző stílusú vállalattal. Az ESPN anyavállalata, a Disney a kultúrharc Portnoy-val és a Bastool Sportsszal szembeni oldalán áll, ezért a tárgyalások során arra utasították a PENN-t, hogy a Barstoolban szerzett tulajdonát építse le. A PENN elfogadta a feltételeket, és belement abba, hogy a nemrég befejeződött felvásárlási folyamat ellenére megváljon a Barstooltól.

 

Ami ezután történt, arról nem sok információ van, annyit viszont tudunk, hogy a Dave Portnoy-jal való (valószínűleg heves indulatokkal tűzdelt) tárgyalás után bejelentették, a Barstool teljes tulajdonjoga visszaszáll az alapítóra, akinek ezért mindösszesen 1 dollárt kell fizetnie. A szerződés szerint, ha Portnoy újra eladná a céget, akkor a vételár fele a PENN-t illeti meg, de Portnoy azt nyilatkozta: soha többet nem hajlandó megválni a cégtől, és a részesedését a halála után kell majd a kezeiből kitépnie annak, aki erre pályázik.

Abban, hogy Portnoy így kapta vissza a cégét, valószínűleg szerepet játszott a Disney felőli erős nyomás arra, hogy a dealt véglegesítsék – ők egy percig sem voltak hajlandók együttműködni egy Barstools féle „anti-polkorrekt” médiacég tulajdonosával. Portnoy úgy tárgyalhatott tehát, hogy tudta, az összes nyerő lap a kezében van, és nem fogta vissza magát. Most pedig ott áll, mint három éve: 100 százalékos tulajdonosa a Barstoolnak, csak 500 millió dollárral több van a bankszámláján (a vételár jó részét ugyan elvitte az adó, de sajnálni nem kell…).

Portnoy újra elérte ráadásként azt is, hogy a fél internet róla beszél: a sikeres tranzakció ünnepléseként vett egy 650 ezer dolláros lovat, és arra kérte Twitter-követőit, hogy segítsenek az elnevezésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.