BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évi négyezer forintos Netflix-trónfosztó és a világ legértékállóbb valutája – a Világgazdaság legfelkapottabb cikkei

Sok szó esett emellett az OTP ukrán feketelistázásáról, a Bónusz állampapírokról, illetve a Musk–Soros páros hajba kapásáról is a májusi topsztorik között.

A világ legértékállóbb valutája köröket vert az euróra és az angol fontra

Hatalmas érdeklődés övezte májusban, hogy melyik ország pénze tekinthető a világ legértékállóbb valutájának. Stabil valutaárfolyam, alacsony költségvetési hiány és olyan tankönyvi inflációs környezet, amelyet a világ bármely országa megirigyelne napjainkban: Thaiföld és a bát története az ortodox közgazdaságtan ragyogó ékköve.

Flat,Lay,Or,Top,View,Of,World,International,Banknotes,Vary, 
államadósság
A Netflix és a thai bát vitte a prímet májusban.
Fotó: Shutterstock

Ott adott csattanós választ az ukránoknak az OTP, ahol kevesen várták

A befektetőket nem érdekelte, milyen listára került fel, vagy onnan le az OTP Bank. Május végén kitartóan vásárolták a magyarok a bank részvényeit, ennek nyomán február óta nem látott magas szintre került az OTP-részvények árfolyama annak ellenére, hogy Ukrajna Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynöksége felvette az OTP Bankot (és nem az OTP Bank Oroszországot) a nemzetközi háborús szponzorok listájára.

Folyamatos volt a tűzijáték a forint árfolyamában

Nagy érdeklődés övezte a forint árfolyamának alakulását a nyári vakációkat megelőzően, a hazai deviza akkor – az elmúlt hetekhez hasonlóan – a 380-as szint környékén mozgott az euróval szemben. Az izgalmak az MNB kamatdöntése nyomán futottak csúcsra.

Az OTP volt a gyújtópont: összezörrent a német és a magyar külügyminiszter

Május közepén, miután az ukránok feketelistára tették az OTP-t, a magyar és a német külügyminiszter között parázs vita bontakozott ki. A kormány ugyanis kiállt az OTP mellett az ukrán vezetéssel szemben, ez pedig éles diplomáciai összetűzéseket eredményezett.

Évi négyezer forintért érkezett a Netflix legújabb riválisa

Május idusán derült ki, hogy prémiumszolgáltatást indít Indiában a JioCinema streamingóriás: az évi 999 rúpiába, azaz négyezer (!) forintba kerülő előfizetés olyan hollywoodi stúdiók filmjeit teszi elérhetővé, mint a Warner Brothers és az HBO. A platform különlegessége, hogy ingyenes sportközvetítéseket is kínál.

Kijózanító jóslat érkezett a forintról

Amint jönnek a kamatvágások, újra 400 forint lehet az euró – vélték a tőkepiaci elemzők, akiknek majdnem igazuk is lett: a forint az idén ugyanis egészen 393-ig süllyedt az euróval szemben augusztus elején. A hazai deviza azonban azóta magára talált, 375 és 390 közt mozgott az év második felében.

A Bónusz lett az új kedvenc állampapír, de csak rövid időre

Május végén új sorozat érkezett a Prémium Magyar Állampapírok között, ami a korábbinál alacsonyabb hozammal kecsegtette csak a befektetőket. Ezért egy időre hatalmasat nőtt a Bónusz papírok népszerűsége, melyek a PMÁP 15,5 százalékos kamatánál magasabb, 15,9 százalékos hozamot biztosítottak a befektetőknek – legalábbis három hónapig.

Szétszedték a Wizz Airt – a milliárdos tartozás miatt

Váradi József vezérigazgató olyan növekedési tempót diktál a Wizz Airnek, amely túlterheli a vállalatot, és az utasok haragját, továbbá a hivatalos szervek kritikáját vonta maga után – írta meg a brit The Sunday Times. A Wizz Air a különböző brit megyei bírósági bírságok alapján közel 5 millió font (mintegy 2,1 milliárd forint) visszatérítéssel tartozik a szigetország lakosságának, annak ellenére, hogy a légitársaság korábban kijelentette, le akarja zárni az összes ilyen ügyet – írtuk meg akkor.

Soros eladta Tesla-részvényeit – nem tette ki az ablakba, amit ezért Musktól kapott

A világ egyik leggazdagabb embere az X-Men-történetek egyik főgonoszához, Magnetóhoz hasonlította a magyar származású üzletembert, miután az eladta az elektromosautó-gyártóban fennálló részesedését. Elon Musk úgy vélekedett, a civilizáció szövetének felbontásán dolgozik Soros György, aki a világ leggazdagabb embere szerint gyűlöli az emberiséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.