BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig kottyant meg a BUX-nak az amerikai mizéria

Csak minimális mínuszban zárt a hazai tőzsdeindex pénteken a vártnál gyengébb tengerentúli munkaerőpiaci adatok hírére, felülteljesítve a főbb európai börzéket.

Egész jól jött ki a pesti börze pénteken a recessziós félelmeket felerősítő vártnál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok keltette globális tőkepiaci mizériából. Igazság szerint jobban megviselte a hazai piacot a magyar idő szerint délután fél háromkor közzétett adatokra való várakozás, mint maguk a publikált számok.

240619_bet_002_VZ tőzsde
Épp, hogy mínuszban csengették ki a BUX-ot / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Talán a Moody’s szintén kora délután kiadott friss helyzetértékelése is közrejátszhatott a pozitív fordulatban, hiszen a hitelminősítő a szamuráj-kötvények kibocsátása kapcsán egyebek között robusztus növekedést előlegezett meg a magyar gazdaságnak. Mindenesetre szembetűnő, hogy a BUX 71 967 ponttal késő délelőtt érte el lokális mélypontját, onnan kisebb-nagyobb döccenőkkel délután alapvetően felfelé vezetett az út.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A vezető európai tőzsdeindexek 0,5-1 százalék közötti mínuszokban álltak a magyar tőzsde zárása magasságában, míg a Nasdaq addigra már több mint 2 százalékkal került csütörtöki záróértéke alá és a Wall Street másik két meghatározó tőzsdemutatója is markáns veszteségeket szenvedett. Úgy tűnik, az amerikai piacon már a Fed egyre biztosabbá váló kamatvágását sem tekintik gyógyírnak.

Mindehhez képest valóságos felüdülés, hogy a BUX kevesebb, mint 0,2 százalékkal gyengült, 72 297 ponton búcsúzva a kereskedéstől.

A forgalom meglehetősen gyér volt. Az azonnali részvények szekciójában csupán nagyjából 7,2 milliárd forint értékben került sor kötésekre.

A legjobb magyar blue chip a Magyar Telekom volt, kurzusa 0,8 százalékkal, 1026 forintra nőtt. Az OTP 18 300 forinton stagnált.

A Richter árfolyama 0,1 százalékkal, 10 600 forintra, míg a Molé 0,8 százalékkal, 2644 forintra süllyedt.

Az amerikai adatok közlését követő rövidéletű fellángolást követően a forint is lefordult. Az euróért 394,3 forintot, a dollárért 355,3 forintot kellett adni késő délután a bankközi devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.