BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az UniCredit növelné részesedését a Commerzbankban

Az egész európai bankszektorban ösztönözheti a konszolidációt.

Korábban a Deutsche Bank is feltűnt a Commerzbank kérői között, miután a német állam el akarja adni a teljes részesedését. Ám hétfőn az olasz UniCredit közölte, hogy 21 százalékra növelte részesedését a német hitelezőben, s kérelmet nyújtott be a részesedés 29,9 százalékra történő növelésére.

Commerzbank
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Hónap elején közölte az UniCredit, hogy 9 százalékos részesedést szerzett a Commerzbankban, megerősítve, hogy e részesedés felét a német kormánytól szerezték meg. 

Hiszünk abban, hogy a Commerzbankon belül – akár önállóan, akár az UniCredit részeként – jelentős érték szabadítható fel a németországi és a szélesebb ügyfélkör javára 

– közölte az UniCredit. Hozzátéve: a bank fedezte a Commerzbankban fennálló kitettségét, hogy megőrizzék a teljes rugalmasságot és opcionálisságot 

a részesedés megtartásához, növeléséhez vagy akár likvidálásához is.

 

A német állam azóta a Commerzbank egyik fő részvényese, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején 18,2 milliárd eurós tőkeinjekcióval megmentette a hitelezőt.

A német kormány tisztviselői múlt pénteken találkoztak, hogy megvitassák az állam részesedését a Commerzbankban. Arra a következtetésre jutottak, hogy a bank stabil és nyereséges intézmény, melynek stratégiája a függetlenségre irányul. És úgy nyilatkoztak, hogy egyelőre megtartják a pozíciójukat. Erre a hírre meredeken emelkedett hétfőn az árfolyam, majd szintén meredeken csökkent, miután az UniCredit bejelentette a felvásárlási kérelmét. A részvény bő 6 százalékos mínuszban zárt.   

Az elemzők úgy vélik, hogy az UniCredit lépése az egész az európai bankszektorban ösztönözni fogja a konszolidációt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.