BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napokon belül indulnak az ether-ETF-ek: mutatjuk, melyik cég alapja lesz a legolcsóbb

A bitcoinalapok januári debütálásakor már láthattuk, mekkora harc dúlt a befektetési vállalatok körében az ügyfelek vagyonáért, ez pedig most sem lesz másképp. Hatalmas induló kedvezményekkel és változatos árszabással érkeznek az ether-ETF-ek a piacra: érdemes lesz alaposan körülnézni a beszállás előtt.

Minden bizonnyal jövő kedden, azaz július 23-án kerülhetnek majd piacra a közvetlenül spot etherbe fektető ETF-ek az amerikai tőzsdén – derült ki a tőzsdefelügyelet (SEC) leveléből, amelyet az eszköz indulásában közvetlenül érdekelt befektetési vállalatoknak küldött el, sürgetve őket a még jóvá nem hagyatott beadványaik mielőbbi beadására.

Cryptocurrency, ether, ethereum,
A bitcoin-ETF-ekhez hasonlít majd az ether-alapok árszabása is / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Hogy alakul az ether-ETF-ek kezelési költsége?

Az ether-ETF-ek iránti kereslet az elemzők előzetes várakozásai szerint a bitcoin januárban debütáló alapjai iránt fennálló érdeklődést ugyan nem éri majd el, így is jelentős lesz: a Citigroup számításai szerint 4,7–5,4 milliárd dollár folyhat majd be az új alapokba az első hat hónap során – a sáv felső szélének elérése érdekében pedig az alapot indító befektetési vállalatok nem restek kedvezményeket sem adni kezelési költségeikből az első beszállóknak.

  • A BlackRock 0,25 százalékos díjjal fog dolgozni, az első 12 hónap vagy 2,5 milliárd dollárnyi beszállóig viszont nullára csökkenti,
  •  pontosan ugyanígy jár majd el a Fidelity is,
  • míg a 21Shares 0,21 százalékos,
  • a Bitwise pedig 0,2 százalékos díjat számít majd fel, bizonyos, egyelőre nem ismert kedvezményekkel.

A Franklin Templeton alapja lesz hosszabb távon a legolcsóbb a beadványok szerint: mindössze 0,19 százalékos sápot vesz majd le a kezelt vagyonból, a legborsosabb árcédulát pedig a bitcoin-ETF-ekhez hasonlóan a Grayscale aggatja majd az alapjára, melynek a többiekhez mérten drasztikus, 2,5 százalékos kezelési költsége lesz.

Az ether az elmúlt egy hétben, a mielőbbi indulással kapcsolatos hírek felröppenése óta 12 százalékkal, az idén pedig 53 százalékkal erősödött.

 

A vártnál hamarabb debütáló ether-ETF-ekről James Seyffart, a Bloomberg elemzője úgy nyilatkozott:

A tíz induló alapból hét ad kedvezményeket az első időszakban, van, ahol tíz hónapig ingyenes lesz a befektetés. Ez nekem azt mutatja, hogy hatalmas lesz a verseny a szektorban a befektetők tőkéjéért.

A szakértő hozzátette: ez a fajta árverseny az érintett cégek számára már nem ismeretlen – ezt a keringőt ugyanis a bitcoin-ETF-ek indulásakor egyszer már eltáncolták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.