BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így szerepelt Magyarország az eddigi olimpiákon

Magyarország két versenyt leszámítva állandó résztvevő az ötkarikás játékoknak. Az 1896-os első modern kori olimpia óta mindössze 1920-ban és 1984-ben maradtunk távol a versenytől. Magyarország az évek alatt 515 érmet hozott haza az olimpiákról, ezzel pedig a világ összes nemzete közül az egyik legsikeresebbnek számítunk. A legtöbb érmet, 2638-at az Egyesült Államok érdemelte ki.

Magyarország összesen 515 érmet hozott haza eddig az olimpiákról. Ebből a legtöbb, 182 darab, aranyérem. Sportolóink az évek alatt még 156 ezüst- és 177 bronzérmet tudtak elhódítani.

NAGY Zsuzsanna; SULYOK Tamás; GYULAY Zsolt; SCHMIDT Ádám
olimpia
A magyarok az olimpia történetének egyik legsikeresebb nemzete / Fotó: Kovács Tamás

Hazánk legsikeresebb olimpiája az 1952-ben megrendezett Helsinki játékok volt. Ebben az évben összesen 42 érmet hoztak haza az atlétáink, ebből 16 aranyat, 10 ezüstöt és 16 bronzot. A skála másik végén a több mint 100 éve tartott, 1904-es St. Louis-i olimpia foglal helyet, ahonnan mindössze 4 éremmel, 2 arannyal és egy-egy ezüsttel és bronzzal távoztunk.

Érdekesség, hogy a 2024-es párizsi olimpia előtt a statisztikák nem Magyarországnak kedveznek. A párizsi ötkarikás játékokon nemzetünk eddig sosem szerepelt jól. Az 1900-as párizsi olimpiáról 5, az 1924-es szintén párizsi versenyről 10 medállal térhetett haza a magyar csapat.

 

Az 2024-es párizsi olimpiai játékok július 26-án, pénteken kezdődnek. Ekkor érkezik meg az olimpiai láng az Olimpiai Stadionba, majd az olimpiai üsthöz, amit a Tuileriák kertje állítanak majd ki a verseny egész idejére. Érdekesség, hogy a lángot az utolsó szakaszok egyikén a világhírű amerikai rapper, Snoop Dogg is vinni fogja. Az előadó egyébként az NBC televíziós csatornánk hivatalos kommentátora lesz a játékoknak. A játékok augusztus 11-ig tartanak.

Az olimpiák megrendezése általában rendkívül megterheli az országok gazdaságát, hiszen a világ egyik legnagyobb sportrendezvényéről van szó. Franciaország úgy döntött, hogy szakítani kíván ezzel a hagyománnyal és 2024-ben megrendezi a valaha volt legolcsóbb ötkarikás játékokat.

Az Oeconomus kutatásából az derült ki, hogy az idei olimpia nemcsak olcsó, hanem rendkívül jövedelmező is lehet. A gazdaságkutató szerint akár 6,7-11,1 milliárd euró között lehet a játékok bevétele. A játékokra 2,3-3,1 millió vendéget várnak.

Franciaország a sporteseményt gazdaságélénkítő programként fogta fel, ennek értelmében a játékok beszállítói mintegy 78 százalékban kis- és középvállalkozás. Emellett a szervezésben részt vevő vállalkozások 90 százaléka francia cég.

Ez a magyarok menetrendje a párizsi olimpián

Az olimpia megnyitóünnepsége július 26-án, pénteken lesz, de a magyarok már előtte pályára lépnek Párizsban. A női kézilabdacsapat a B csoport egy mérkőzését játssza le július 25-én Franciaország ellen. A találkozót 19:00-tól az M4 Sport közvetíti.

Ezt követően pénteken megrendezik a nyitóünnepséget 19:30-kor, az eseményt szintén az M4 Sporton lehet figyelemmel kísérni.

Ezt követően szinte minden napra jut legalább egy magyar versenyző Párizsban. 

A magyar csapat hivatalos olimpiai menetrendjét ezen a linken érhetik el!

Ezek a legértékesebb olimpiai relikviák

Az olimpiához közeledve nagyon népszerűek lettek az ötkarikás relikviák. A Vatera közleményben vázolta fel, hogy milyen áron futnak az emlékérmék, régi belépőjegyek, ruhadarabok az online piactéren. A 2024-es párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.