BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Párizs 2024: egy szponzor már bedobta a törölközőt a megnyitó miatt

Az Egyesült Államok hatodik legnagyobb vezeték nélküli szolgáltatója bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait a párizsi olimpiával a pénteki megnyitó miatt. A C Spire-nál úgy fogalmaztak: bár támogatják az amerikai sportolókat, akik keményen dolgoztak, hogy részt vehessenek a nyári játékokon, nem lesznek részesei az utolsó vacsora sértő és elfogadhatatlan kigúnyolásának, ezért a szervezőktől kérték, távolítsák el a reklámjaikat.

A mississippi székhelyű telekommunikációs és technológiai cég, a C Spire bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait a párizsi olimpiával a pénteki megnyitó miatt. Az egyesült államokbeli vállalat vezérigazgatója, Suzy Hays a tengerentúli újság, a The Post kérésére azt nem volt hajlandó elárulni, hogy miként, mennyiért hirdettek a franciaországi világversenyen. 

Párizs 2024, C Spire
Párizs 2024: a megnyitó miatt kihátrált az olimpia mögül az amerikai C Spire / Fotó: képernyőfotó

Közleményében a C Spire kiemelte: bár támogatják az amerikai sportolókat, akik keményen dolgoztak, hogy részt vehessenek a nyári játékokon, nem lesznek részesei az utolsó vacsora sértő és elfogadhatatlan kigúnyolásának, ezért a szervezőktől kérték, távolítsák el a reklámjaikat. 

Tate Reeves, Mississippi republikánus kormányzója a hír kapcsán úgy fogalmazott, büszke rá, hogy az USA hatodik legnagyobb vezeték nélküli szolgáltatója használta a józan eszét, és nem engedte, hogy Istent kifigurázzák. 

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Dél-Korea legnagyobb egyházi csoportja, a Koreai Keresztény Egyházak (UCCK) is csatlakozott a nemzetközi tiltakozáshoz. A globális keresztényközösség egy része mélységesen felháborodott, mert szerintük az olimpiai megnyitóünnepségen a szervezők nevetség tárgyává tették a kereszténységet. A tiltakozók között ott van Orbán Viktor is.

A magyar miniszterelnök a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, vagy ahogy a köznyelvben ismerik, a tusványosi fesztiválon kijelentette: „Nincs többé közerkölcs, ha valaki megnézte a párizsi olimpia megnyitóját, ezt láthatta.” Az esemény kiértékelését illetően a kormányfő higgadtságot javasol, és hogy ne sértsük meg a franciákat – annak ellenére, hogy az ünnepséget látva mi, magyarok úgy érezhetnénk magunkat –, mert most is a szövetségeseink, és közép-, valamint hosszú távon is azok lesznek. „Végül is minden nemzetnek joga van megmutatni saját magát. Hát, ezt láttuk” – szúrt oda Orbán. 

A szervezőbizottság reakciójában úgy nyilatkozott: nem akart tiszteletlenséget tanúsítani a társadalmi csoportokkal szemben, hanem éppen azok „sokszínűségét” igyekezett megünnepelni azzal, hogy a bibliai jelenetben úgynevezett drag queen szereplők mellett egy meztelen énekes is helyet kapott.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a C Spire-t követték-e újabb szponzorok, amelyek eddig legalább 1,2 milliárd eurós (471,18 milliárd forint) bevételhez segítették a párizsi olimpia szervezőbizottságát. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos oldalán a következő főtámogatók vannak feltüntetve: 

  • ABInBev
  • Airbnb
  • Alibaba
  • Allianz
  • Atos
  • Bridgestone
  • Coca Cola
  • Deloitte
  • Intel
  • Omega
  • Panasonic
  • P&G
  • Samsung
  • Toyota
  • Visa

Az külön pikantériát ad a megnyitót követő megosztottságnak, hogy a párizsi szponzorok kétharmadát multinacionális vállalatok adják, amelyek főleg a pénzügyben és a ruházati iparban érdekeltek. A támogatói szerződések egyharmadát ráadásul a franciaországi játékokat követően újítják meg, ha nem is most, akkor elmondhatják véleményüket ezek a társaságok. 

A kérdés, hogy a pénteki ünnepség után továbbra is akarják-e hirdetni magukat az olimpián.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.