BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs 2024: a dél-koreai keresztények felsorakoznak Orbán Viktor mögött a megnyitóünnepség miatt

A világ keresztény közösségei egymás után fejezik ki felháborodottságukat a párizsi olimpia megnyitója miatt. A pénteki ünnepség egyik eleme Leonardo de Vinci Utolsó vacsorájának a megidézése volt, drag-queenek részvételével. Orbán Viktor szerint a performansz a bizonyítéka a nyugati világ hanyatlásának. A dél-koreai keresztény közösség is csatlakozott a tiltakozókhoz.

Dél-Korea legnagyobb egyházi csoportja, a Koreai Keresztény Egyházak (UCCK) csatlakozott ahhoz a nemzetközi tiltakozáshoz, amely a párizsi olimpia megnyitója miatt szerveződik. A globális keresztény közösség egy része mélységesen felháborodott a megnyitóünnepség miatt, ahol a kritikusok szerint a szervezők nevetség tárgyává tették a kereszténységet. A tiltakozók között ott van Orbán Viktor is.

Parodie de la Cène lors de la cérémonie d'ouverture des Jeux Olympiques 2024 (JO 2024) à Paris
Párizs
Nagy felháborodást keltett a párizsi olimpia megnyitóünnepsége / Fotó: Northfoto

A párizsi olimpia megnyitóján felelevenítették Leonardo da Vinci világhírű festményét, az Utolsó vacsorát. A mű annak a bibliai jelenetnek állít emléket, amikor a keresztre feszítés előtt Jézus Krisztus utoljára étkezik együtt az apostolaival. Az olimpia pénteki megnyitóján a festményt egy csapat drag queennel, egy transznemű modellel és egy meztelen énekesnővel idézték meg. A performansz mélységesen felháborította a keresztény egyházat és sok felekezetet.

A Koreai Keresztény Egyházak közleményt küldtek a Korea Timesnak, amelyben haragjukat és csalódottságukat fejezték ki, a produkciót pedig támadásként értékelték, amivel nemcsak a kereszténységet, hanem a világ összes vallását megsértették a szervezők.

Az ünnepségen látottak megsértették az olimpia szellemiségét. Ez támadás volt minden vallás ellen. A szervezők nem egy befogadó világot vetítettek a szemünk elé, hanem leleplezték, hogy egyes emberek mennyire nem tisztelik mások vallását 

– olvasható a UCCK közleményében.

Bár az olimpia szervezői elnézést kértek a megbotránkoztató műsorelem miatt, világszerte sokan emelték fel a hangjukat. 

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szerint a látottak a nyugati világ hanyatlását bizonyítják.

A Tesla vezére, Elon Musk azt nyilatkozta, hogy a szervezők rendkívül tiszteletlenek voltak a világ keresztény közösségével szemben.

A Francia Püspöki Konferencia is elítélte a látottakat, és sajnálatukat fejezték ki, hogy Franciaországban ilyen gúnyolódás helyet kaphatott egy ekkora rendezvényen.

Az olimpiai szervezők szóvivője, Anne Descamps védelmébe vette a mutatványt. Szerinte soha senkit nem akartak megbántani, hanem a toleranciát és a sokszínűséget ünnepelték a megnyitón. Hozzátette, hogy a közvélemény-kutatásaik azt mutatják, hogy a többségnek tetszett a megnyitóünnepség. Végül elnézést kért mindenkitől, akit esetleg megsértettek.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.