BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsfutball újratöltve: több csapattal, több meccsel és pénzesővel érkezik az új formátumú Bajnokok Ligája

Szeptember 17-én, kedden este hat mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024/25-ös idénye. Az új szezon egy sor nagy változást hoz az elitszéria lebonyolításában: a csoportkört felváltja a ligaszakasz, amelyben a korábbiaknál több csapat vehet részt, a szurkolók még több meccset és több nagy rangadót láthatnak, ezzel pedig a klubok bevétele is jelentősen megnő. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy alakul át az európai csúcsfutball legfontosabb versenysorozata.

Ugyan az európai szuperliga létrehozására irányuló kezdeményezés 2021 tavaszán elég hamar megbukott, az már akkor tisztán látszott, hogy a kontinens csúcsfocijának, legfőképp a Bajnokok Ligájának a reformja elkerülhetetlen.

Az előző idényben a Real Madrid játékosai emelhették a magasba a Bajnokok Ligája trófeáját. Vajon sikerül a címvédés a spanyol sztárcsapatnak? / Fotó: AFP

Ennek jegyében a BL-t szervező Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) – amely eleinte ellenállt a változásoknak, sőt, a szuperliga megalapításában részt vevő egyesületeket kizárással fenyegette – a sorozat átalakítása mellett döntött, az új formátum pedig a most rajtoló, 2024/25-ös szezontól lép életbe.

Csoportkör helyett ligarendszer, hat helyett nyolc forduló

A legfontosabb változás, hogy az eddigi 32 helyett 36 csapat vesz részt a küzdelmekben, a csoportkört pedig egy ligarendszerű szakasz váltja fel.

Korábban a 32 csapatot nyolc darab négyes csoportba sorolták, akik otthon és idegenben is megmérkőztek egymással, és hat forduló után a csoportok első helyezettjei bejutottak a nyolcaddöntőbe, a harmadikok az Európa-ligában folytathatták, a negyedikek pedig kiestek.

Az új rendszerben a 36 csapat összesen 8 meccset játszik mind különböző ellenféllel – négyet otthon, négyet idegenben – a ligafázis végén a tabella első 8 helyezettje nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettek pedig oda-visszavágós párharcban döntik el egymás közt, ki lesz a másik 8 továbbjutó.

A nyolcaddöntőkről lemaradó klubok számára innentől nincs folytatás, a 25-36. helyen záró csapatok búcsúznak az európai kupaporondtól.

A mezőny bővítésével egyértelműen az európai élbajnokságok jártak jól, a négy plusz helyből egyet az olaszok, egyet a németek, egyet pedig a franciák kapnak, a negyedik pedig a selejtező bajnoki ágáról érkezik.

A kibővült mezőny természetesen több meccset is hoz, a korábbi 125 helyett 189 találkozót láthatnak a szezon során a drukkerek, és míg eddig a csoportkör decemberben befejeződött, a mostani ligaszakaszban még jövő januárban is rendeznek mérkőzést.

Az utolsó, január 29-én esedékes zárókör összecsapásait azonos időben játsszák majd, mivel jó eséllyel minden résztvevő csapat számára lesz még tétje az ütközeteknek.

Nagyot kaszál az UEFA, de a csapatok is jól járnak

A több meccs több bevételt is jelent a klubok számára, a helyszíni jegyeladások és a tv-s jogdíjak mellett emelkednek az UEFA által kiosztott pénzdíjak is.

Ezt lesz is miből fedezni: a The Athletic cikke szerint az európai szövetség az előző három szezonban idényenként 3,6 milliárd eurót keresett a Bajnokok Ligáján, a BL versenyigazgatója, Giorgio Marchetti a portálnak nyilatkozva azt mondta, az új formátummal szezononként 4,6 és 4,8 milliárd euró közti bevételre számítanak. Ezekből a bevételekből a klubok a korábbiaknál nagyobb mértékben részesülnek: a legutóbbi idényben az UEFA összesen 2 milliárd eurót osztott szét a 32 BL-résztvevő klub között, most 2,467 milliárd eurót osztanak 36 felé.

A ligaszakaszban szereplő csapatok mindegyike 18,62 millió eurót kap függetlenül attól, hogy milyen eredményt ér el, a múlt szezonban a csoportkörbeli részvétel 15,64 milliót ért.

A jó szerepléssel persze még jobban lehet keresni, győzelmenként 2,1 millió eurót zsebelhetnek be a klubok, míg egy döntetlen 700 ezer eurót ér. Emellett a ligaszakasz első helyezettje 9,9 millió euróval gazdagodik, ez az összeg helyezésenként 275 ezer euróval csökken.

A helyezési bónuszon kívül az 1-8. helyen végzett csapatok további kétmillió eurót kapnak, a 9-16. helyen végzett klubok pedig további egymillió eurót.

A nyolcaddöntőért rájátszásban küzdő csapatok szintén 1 millió euró bónuszt kapnak, míg a legjobb 16 közé jutás 11 millió eurót ér. A negyeddöntőbe kerülés 12,5 millió eurót hoz a konyhára, az elődöntőt elérő együttesek 15 millió euró pluszbevételt könyvelhetnek el. A döntőbe jutó csapatok jutalma 16,5 millió euró (tavaly ez az összeg 15,5 millió volt), a győztes pedig még további 6,5 millió eurót kaszál.

A szétosztott pénzdíjak nagyjából egyharmadát a fenti két kategórián felül az értékoszlop adja. Ezt az összesen 853 millió eurót az alapján osztják szét, hogy az adott országok tévétársaságai mekkora jogdíjat fizetnek a közvetítésekért, illetve aszerint, hogy az adott ország csapatai az elmúlt 10 évben hogyan szerepeltek az UEFA versenysorozataiban. Ha egy klub mindkét mutatóban az élen áll, azzal 46 millió eurót kereshet, de még a legrosszabbul járó egyesületnek is 1,28 millió euró jut.

Rangadók a nyitó játéknapon

Az első forduló keddi játéknapján összesen hat mérkőzést rendeznek, a címvédő Real Madrid a BL-be 14 év szünet után visszatérő VfB Stuttgartot fogadja, míg a Szoboszlai Dominikot is soraiban tudó Liverpool Milánóba látogat, ahol az AC Milannal csap össze.

UEFA Bajnokok Ligája, 1. forduló, keddi mérkőzések:

  • 18:45 Young Boys (svájci)–Aston Villa (angol)
  • 18:45 Juventus (olasz)–PSV Eindhoven (holland)
  • 21:00 AC Milan (olasz)–Liverpool (angol) 21.00
  • 21:00 Bayern München (német)–Dinamo Zagreb (horvát)
  • 21:00 Real Madrid (spanyol)–VfB Stuttgart (német)
  • 21:00 Sporting (portugál)–Lille (francia)

Az M4 Sport helyett az RTL és a Sport TV közvetíti a meccseket

A korábbi évektől eltérően a 2024/25-ös szezontól az M4 Sporton már nem lesznek láthatóak a Bajnokok Ligája mérkőzései, az új idénytől az RTL-en, az RTL streamingfelületén, az RTL+-on, illetve a Sport Televízióban követhetik a meccseket a szurkolók. Erről ide kattintva olvashat részletesebben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.