BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez lett az ősszel is tomboló nyár eredménye

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma visszaesett, a belföldi vendégek által eltöltötteké pedig nőtt idén szeptemberben – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

A külföldi vendégek száma 0,8 százalékkal emelkedett szeptemberben, és megközelítette az 560 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,5 százalékkal csökkent az előző évi magas bázishoz képest, de így is megközelítette az 1,5 milliót a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Az újonnan megnyílt Hotel Clark szálloda az I. kerületi Clark Ádám téren
Fotó: Kallus György

A vendégéjszakák száma a szállodák kivételével – itt 2,2 százalékos volt a csökkenés – mindegyik szállástípusban emelkedett. A turisták legtöbbször a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban szálltak meg, igaz, az itt eltöltött éjszakáik száma 1,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A magyarok a külföldi vendégeknél is jobb eredményt produkáltak: 7,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el az ősz első hónapjában a szálláshelyeken, összesen 540 ezret. Az eltöltött vendégéjszakák száma 7,9 százalékkal nőtt és megközelítette az 1,2 milliót. A KSH kiemeli:

nem volt olyan szállástípus és turisztikai régió az országban, ahol ne emelkedtek volna az adatok – a legnépszerűbb régióban például, vagyis a Balatonnál, 10 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

Fotó: Központi Statisztikai Hivatal

A fenti adatoknak köszönhetően a szállodák szobakihasználtsága 1,5 százalékponttal, 67 százalékra növekedett, az összes bruttó árbevétel folyó áron 11 százalékkal (49 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel szintén 11 százalékkal (29 milliárd forintra) emelkedett. Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,1 százalékkal többet, közel 1,2 milliárd forintot fizettek, amely összegnek a nagy része, mintegy 1 milliárd forint, a szállodákhoz került.

Nem volt rossz az első kilenc hónap sem

A kereskedelmi szálláshelyek 5,2 százalékkal több, összesen 9,8 millió vendéget és 3,9 százalékkal több, 24,6 milliót meghaladó vendégéjszakát regisztráltak a januártól szeptemberig tartó időszakban.

A külföldiek 2,7 (12,1 millió), a belföldi vendégek 5,1 százalékkal több (12,5 millió) éjszakát töltöttek el náluk.

Szobakihasználtságuk is 2,1 százalékponttal, 62,4 százalékra emelkedett, ezzel bruttó árbevételük folyó áron 9,4 százalékkal, összesen 389 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal nőtt, és meghaladta a 232 milliárd forintot.

Több pénz jut utazgatásra

A KSH mutatóira reagálva a Magyar Turisztikai Ügynökség kifejtette, a belföldi vendégforgalom kiemelkedő bővülése azt mutatja, hogy a magyar családoknak egyre több pénzük jut a szabadidő tartalmas eltöltésére, és mi magyarok egyre szívesebben járjuk be és ismerjük meg hazánkat.

A külföldiek által generált adatokkal kapcsolatban közölték, az év első kilenc hónapjában kiemelkedő volt az Egyesült Államokból és a Romániából érkező vendégforgalom bővülése, de több mint egy éve folyamatosan bővül orosz vendégéjszakák száma is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.