BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államosítások ideiglenesen

Egy évvel ezelőtt, a pénzügyi válság körüli legnagyobb ijedelmek idején magasan képzett és egyébként tájékozott ismerőseim is komolyan faggattak arról, vajon visszatér-e a szocializmus szerintem. Mert úgy tűnt nekik, hogy a kapitalizmus totális kudarcot vallott. Ma már persze ők is mosolyognak ezen.
2009.11.10., kedd 05:00

Valóban volt néhány hét, amikor nem lehetett kizárni a teljes globális pénzügyi összeomlást sem – miközben sorra jöttek a hírek a legnagyobb bankok némelyikének államosításáról. Aztán a General Motorst is csak köztulajdonba vétellel tudták megmenteni, és vad találgatásokat lehetett olvasni arról, hogy az autóiparon kívül még milyen ágazatokban várhatók államosítások. Ezek persze nagyrészt elmaradtak.



Néhány tucat bank és cég államosítására sor került a válság következtében világszerte, de ez nem jelentett minőségi váltást a magántulajdon dominanciájától a köztulajdon felé. Akik egy éve a globális kapitalizmus teljes átalakításáról, paradigmaváltásról, új világgazdasági korszakról beszéltek, ma már sokkal óvatosabban fogalmaznak. Érthető: a rendszer átalakítása helyett ma már a kiigazítása, a piac trónfosztása helyett a piacfelügyelet megerősítése, a szabályok újraírása helyett azok szigorítása van napirenden. Az államok maguk is ideiglenes befektetésként kezelik újonnan szerzett tulajdonrészesedéseiket – amit alkalomadtán eladnak majd, és tisztes hasznot akarnak kasszírozni az ügyleten. Tehát még az állam is a magánbefektető szemével néz az államosításokra. Nemhogy a szocializmus nem tért vissza, de még az állam is „privatizálódott”, a szó több értelmében is.

A kormányzatok sokkal aktívabban és bölcsebben léptek fel a mostani válság idején, mint az 1930-as években, amikor gyakorlatilag hagyták összeomlani a rendszert. Az aktivitásnak is vannak azonban korlátai. A tulajdonszerzésben is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.