BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
közbeszerzés

Kórházi gáz egy csomagban - Mire számíthatunk?

Új piaci helyzet áll elő azzal, hogy az állami tulajdonú kórházak közös közbeszerzési eljárás keretében, egy csomagban szerzik majd be a földgázt.
2012.04.20., péntek 05:00

Az együttes kiírás jobb pozíciót biztosít nekik, mintha külön-külön lépnének fel, még akkor is, ha az árlejtéses technika vajmi kevés teret ad az egyezkedésnek. Maga a felcsillantott üzlet nagysága készteti majd a potenciális eladókat arra, hogy egymás alá kínáljanak.

El lehet azon merengeni, hogy a közös közbeszerzés érdekében mennyire durva lépés felbontatni meglévő szerződéseiket azokkal a kórházakkal, amelyek megállapodásai nem járnak le a júniusban záruló gázévvel, de fölösleges. A szerződésbontás is a piaci eszközök része, ennek az előnyei kerülnek a mérleg egyik serpenyőjébe, a másikba pedig a hátrányai.

Nem kizárt, hogy amikor majd mind az ötven állami kórházat – később pedig további bő hatvanat – egyetlen kereskedő lát el gázzal, akkor kiszorul a kórházak mostani gázellátóinak az a hányada a piacról, amelynek a portfóliójában éppen egy kórház a legnagyobb vevő. Még erre is mondhatnánk, hogy ilyen a piac, a gyengébbek kihullnak. Csakhogy nem tudni, nem vezet-e túlzott piaci koncentrációhoz a folyamat.

Bár a kórházak ésszerű, közös fellépése biztosan nem okoz látványos erőeltolódást a gázkereskedők körében, de a kórházak mintájára az állami kézbe kerülő oktatási és más intézmények is létrehozhatnak olyan újabb beszerzési társulásokat, amelyek a kisebb gázkereskedők rovására a nagyobbakat erősítik tovább.

Mindazonáltal nemcsak a nagy gázkereskedők nyerhetik meg a közbeszerzést. Megfelelő alvállalkozókkal felszerelkezve, konzorciumba tömörülve és alacsony árat garantáló beszerzési portfólió kialakításával sokan esélyessé tehetik magukat. Az ugyanakkor kérdés, mit tesz a komoly szerepre törő MVM Partner, amely elvileg csak nyereséges üzletet csinálhat, viszont állami vállalatnak eladó állami vállalatként lehet, hogy akár a nullszaldóig is le kell mennie áraival a liciten. Igaz, ez is a piac része.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.