BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ÁKK

Viszik az állampapírt

Ismét az egekben az államadósságunk: minden idők második legmagasabb értékét tette közzé tegnap az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). Az egyetlen momentum, amely kedvezőnek tűnik az adathalmazban, hogy a jelek szerint működik a kormánynak az a törekvése, hogy az adósságot minél nagyobb arányban a hazai lakossággal finanszíroztassa meg.
2012.06.12., kedd 05:00

A jegybank adatai szerint az év első négy hónapjában 100 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás érkezett erre a piacra, a háztartások kezében lévő állampapír-állomány hároméves csúcson van, és valószínűleg lesz még magasabban is, hiszen az ÁKK tőzsdei közzétételei és más statisztikái alapján is jól fogynak a lakossági állampapírok.

Ebben minden bizonnyal annak is fontos szerepe volt, hogy az államadósság-kezelő többéves kihagyás után az idén végre ismét reklámozhatja az állampapírokat. Ráadásul a kormány a kommunikációs büdzsé megállapításakor hajlandó volt mélyen a zsebébe nyúlni, a költségvetési előirányzat szerint ugyanis az ÁKK az idén maximum 1,5 milliárd forintot fordíthat az értékpapírok népszerűsítésére.

A bankokkal való kommunikációs versengés tehát drága, a lakosságot viszont mégis meg kell nyerni, a kisbefektetők vásárlásai ugyanis csillapítják a nemzetközi intézményi befektetők által keltett árfolyam-ingadozásokat. Még akkor is jobb, ha a magyar lakosság kezében vannak az állampapírok, ha a háztartások csak viszonylag drágán hajlandók hitelezni az államnak. Egy évre például 8 százalékos, 3–5 évre pedig 9 százalék fölötti kamatot várnak el, ami 0,5–1 százalékponttal magasabb a hasonló futamidejű intézményi papírokénál. Ezt a felárat viszont valószínűleg megéri megfizetni azért cserébe, hogy a lakossági befektető jellemzően nem spekulál, a lejáratig tartja a hitelpapírokat, sőt a lejárat után ismét állampapírt vásárol a pénzéből.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.