BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EU

Tíz éve az EU-ban: A leszakadás időszaka

Az Európai Unió legnagyobb bővítésének tizedik évfordulóját ünnepelhettük május elsején. Az elmúlt tíz év gazdasági teljesítménye azonban egyáltalán nem ad okot az örömre. És ez nem az EU hibája.
2014.05.08., csütörtök 05:00

Magyarország tíz éve csatlakozott az Európai Unióhoz. Mostanra egyre világosabban rajzolódik ki az a kép, hogy a 2004-ben csatlakozott tíz ország közül melyeknek sikerülhet felzárkózniuk az unióhoz. A The Economist összeállítása szerint a kis balti állam, Litvánia egy főre jutó GDP-je összesen több mint 50 százalékkal növekedett az elmúlt évtizedben. Lengyelország, Szlovákia és Lettország is rakétaként lőtt ki: több mint 40 százalékos bővülést mutattak fel az időszakban. Magyarországnak viszont nem sikerült lépést tartania a régiós társakkal, de szerencsére nem is végeztünk a sor legvégén.

Az egyetlen ország, ahol visszaesést láthattunk, az a bankválság sújtotta Ciprus. A szigetországban kumuláltan 13 százalékkal csökkent az egy főre eső GDP tíz év alatt. A kilencedik helyen a szintén erőteljes egyensúlytalanságokat mutató Szlovénia áll, ahol mindössze 7 százalékkal nőtt a mutatószám. Mindkét ország a világgazdasági krízis kirobbanásakor lépett be az euróövezetbe, de a közös pénznek igazából nem volt – a sokak által feltételezett – „védőernyő” szerepe, különösen az euróválság 2010-es kirobbanása óta.

Hazánk Szlovákia vagy Lengyelország növekedésének negyedét sem tudta elérni, és ezzel a teljesítménnyel a nyolcadik helyen végzett. Mindez azt jelenti, hogy évente 1 százalékkal sem nőtt az egy főre jutó GDP.
Nem csodálkozhatunk ezen, a növekedés már a világgazdasági válság előtt megállt. A 2004 és 2006 közötti 4 százalék körüli növekedés a túlzottdeficit-eljárás miatti kiigazítási kényszerben hirtelen teljesen eltűnt. A válság kitörésekor a Bokros-csomag óta nem látott fájdalmas megszorítások következtek, amelyek végső soron a költségvetési deficit leszorításán keresztül az egyensúly felé terelték a gazdaságot; és a 2008-as krízis során Magyarország volt az első tagállam az Európai Unióban, amelyet a Nemzetközi Valutaalap és az EU hitelcsomagja mentett meg a fizetésképtelenségtől.

A növekedés azután sem indult be, hogy 2010-ben Magyarország új utakat keresett. Az ország a válságot követően újra recesszióba került, miközben a régiós versenytársak ha lassan is, de növekedni tudtak. Ugyan nem volt szerencsés használni az „m” betűs szót, de a bankok megszorításként élték meg az elmúlt éveket, ahogyan az energetikai cégek is. A lakosság viszont örülhet: a banki számlakivonatra nincs ráírva, hogy mitől lettek drágábbak a szolgáltatások, a rezsiszámlákról viszont tudni lehet, hogy mitől csökkentek a díjak.

A célt viszont elérte a kormány: a költségvetési hiány a GDP három százaléka alá került. Uniós tagságunk igazán nagy eredménye lett ez, és kilenc év után Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Nem is volt más választás, hiszen az EU éppen rajtunk akarta tesztelni azt az új mechanizmust, amelynek keretében elzárta volna a pénzcsapokat, ha lazul a büdzsé.

A gazdaságot most a nagy autóipari beruházások húzzák. Azok, amelyeket még a válság előtt kezdtek el, és az elmúlt években megindult a gyártás. De azóta kiábrándítóan kevés beruházás indult el. És kiábrándítóan kevés piaci munkahely keletkezett. Ezek azok a tényezők, amelyek miatt a következő évek sem szólnak majd feltétlenül a felzárkózásról. Ezek miatt nem tartjuk majd a lépést Lengyelország, Románia és a balti országok gazdaságával sem.

És ez nem az EU hibája, hiszen rengeteg fejlesztési forrás érkezik, a hazai beruházásokat szinte kizárólag az uniós pénzekből finanszírozzák, és ez a közeljövőben is így lesz. De harcoljon csak a magyar kormány Brüsszellel! Védjék meg a magyar vívmányokat! Például az Erzsébet utalványt, amivel de facto monopolhelyzetet alakítottak ki egy piacon. Reménykedjünk: Brüsszel is meg fogja védeni a magyar kapitalizmust.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.