BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hitel

Nem kell az MNB-t túlzott óvatossággal vádolni

2014.06.02., hétfő 05:00

Újabb intézkedéscsomagot tervez a jegybank a lakossági hitelezés szabályozása érdekében: lényege, hogy csak az igazolt jövedelmeket lehetne figyelembe venni a hitelbírálatnál, és a hitel/fedezet arány maximumát is meghatároznák a jármű- és jelzálogkölcsönöknél, annak érdekében, hogy megakadályozzák a lakosság túlzott eladósodását.

A már ebben az évben bevezetni szánt intézkedéscsomag mindenképpen indokoltnak tűnik: a lakossági hitelpiac – a gazdasági kilátások javulásával párhuzamosan – az élénkülés kezdeti jeleit mutatja, ezért érthető, hogy a jegybank a maga eszközeivel igyekszik szabályozni a viszonyokat. A jelenlegi helyzetben ráadásul igencsak hasznosnak tűnik az előrelátás: az elmúlt években ugyanis óriási mértékű halasztott kereslet halmozódott fel a háztartásoknál, vagyis a bizonytalan kilátásaik miatt egy sor olyan beruházást halasztottak el, amelyre egyébként igényük lett volna. Ennek tükrében pedig számítani lehet arra, hogy ha a bizalom visszatér, akkor ugrásszerűen megnő a kereslet a hitelek iránt.

Az intézkedések hosszú távú hatásait nem lehet megítélni, de egy-két dolog azért megállapítható. Az egyik, hogy az MNB csomagja egyszerre kívánja védeni az adósok és a bankok érdekeit: előbbiekét a jövedelmi korlátok bevezetésével, utóbbiakét pedig a kellő mértékű fedezet előírásával. A másik, hogy a csomag rövid távon a magas jövedelmű háztartásoknak kedvez, azon belül is azoknak, amelyeknek kimutatható, adózott, hivatalos és rendszeres bevételeik vannak. A minimálbér környékén kereső, jellemzően a személyi- és áruhitelek piacán mozgó ügyfelek viszont jobban kiszorulhatnak a piacról, ami egyébként nem is feltétlenül baj.

Drámai hatásokat viszont nem kell várni ettől a lépéstől: egyrészt a jelenlegi szabályozás éppen elég szigorú az új hitelek kihelyezésének szabályait illetően, másrészt maguk a szolgáltatók és a háztartások is igen óvatosak lettek, legalábbis a friss kihelyezésekből ez tükröződik. Ezzel együtt nem kell az MNB-t túlzott óvatossággal vádolni: ahol a kihelyezett hitelek fele jön vissza időben, ott elkél az előrelátás.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.